Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok északi részén több mint száz éve nem tapasztalt méretű áradás pusztít. A mentési munkálatokat megnehezíti az időjárás. Átmenetileg ugyanis visszatért a hideg, hóviharok tombolnak a térségben. A hidegbetörés elvonulása után ismét olvadni kezd a hó, újabb árhullámra számítanak.
Vágólapra másolva!

Az Észak-Dakota és Minnesota államok között folyó Red-river vízgyűjtő területén az elmúlt héten az első nagyobb tavaszi melegedés hatására gyors olvadásnak indult a télen lehullott, átlagosnál vastagabb hó. Fargo városában múlt szombaton a vízállás meghaladta a 13 métert. Ilyen magas vízállást 112 éve nem mértek a folyón. Előző nap 3500 helyi lakost kellett kitelepíteni, de további 30 ezer lakost fenyeget az ár. Legutóbb 12 évvel ezelőtt volt nagyon magas a folyó szintje, akkor 12 méteren tetőzött.

Az árvízvédelmi munkálatokat a vasárnap este érkező hidegbetörés jelentősen megnehezítette. Hétfőn a térségben hóviharok dúltak. 20-30 centis friss hó hullott viharos erejű széllökések kíséretében, miközben a folyón jégzajlás volt. Bár két nap alatt 80 centit csökkent a vízszint, a közeledő újabb enyhülés ismét felgyorsítja az olvadást, amit a hétfőn lehullott hó is csak fokoz.