Vágólapra másolva!
A viharos időjárás, amely az elmúlt napokban Új-Dél-Wales térségében kiadós esőzéseket és viharos szeleket okozott, csütörtökön elérte Queensland állam területét is.
Vágólapra másolva!

Ausztráliától délre nagykiterjedésű anticiklonok alakítják az időjárás, így az ország délnyugati területein száraz, túlnyomóan napos idő alakult ki. Az anticiklon peremén az óceán felől nagy nedvességtartalmú légtömegek érték el az ország keleti, északkeleti területeit, melynek következtében az érintett területeken óriási mennyiségű csapadék hullik.

A viharos szél kíséretében érkező esőzés, jelenleg az Arany Part térségében és Brisbane környékén is komoly fennakadásokat okoz. Az Arany Part térségében, amely tulajdonképpen Brisbane üdülő negyede, amely mára már annyira kiépült, hogy önálló városnak tekinthető, a csütörtök reggel mért széllökések elérték a 81 km/órát, és a 24 óra alatt lehullott csapadék mennyisége meghaladta a 64 millimétert. A legtöbb csapadékot egyébként Picnic Point közelében mérték, ott 24 óra alatt 109 milliméter eső esett.

A csapadékos időjárást okozó rendszer lassan észak mozog felé, így Ausztrália északkeleti területein a következő napokban is kiadós esőzésre van kilátás. Az előrejelzések szerint pénteken helyenként ismét hullhat 50 millimétert meghaladó csapadék.