Stockholm melegebb volt Madridnál - felborult a kontinens időjárása

Vágólapra másolva!
Pénteken ismét az Alföld volt a kontinens legmelegebb vidéke. Európa keleti és nyugati szélén az átlagosnál hűvösebb az idő, a kettő között a sokéves átlagot jóval meghaladja a hőmérséklet. Stockholmban például több fokkal melegebb volt, mint Spanyolország fővárosában.
Vágólapra másolva!

Európa keleti szélén április első teljes hetében sarkvidéki levegő haladt át, a Kelet-európai-síkságon csütörtökön kezdődött némi enyhülés. A kontinens nyugati, délnyugati területén egy lelassult hidegfront hullámzó felhőzete okoz esőzést és hűvös időjárást. A kettő között tartós délies áramlás jött létre közel egy hete, amely Közép-Európában jóval átlag feletti hőmérsékletekhez vezetett. A meleg levegő egészen Dél-Skandináviáig felhatolt. Pénteken például Stockholmban 15 fok körül alakult a legmagasabb hőmérséklet, míg Madridban csak 11 fokot mértek a szeles, záporokkal tarkított időben.

Ritkán fordul elő, hogy Magyarországon egy adott napon európai időjárási rekord szülessen. Most akár egymás után két napon is megtörténhet ez a szokatlan dolog. Csütörtökön ugyanis a Duna-Tisza-közén mérték 26-27 fokkal a kontinens legmagasabb hőmérsékleti értékeit. Pénteken is mi vagyunk az esélyesek, de most az elsőséget talán meg kell osztani a déli határ túloldalán, az Alföld déli szélén fekvő szerb, horvát térséggel.