Eltérő vélemények a felmelegedés várható mértékéről

Vágólapra másolva!
A Guardian című újság friss kutatása szerint ma tízből kilenc klímakutató nem hisz abban, hogy a politikusok által célul kitűzött, az ipari forradalom előtti időkhöz viszonyított 2 fokos átlaghőmérséklet-emelkedés elérhető cél lenne.
Vágólapra másolva!

Az egyre inkább növekvő szén-dioxid-kibocsátás és a politikai cselekvésképtelenség miatt a század végére a hőmérséklet emelkedése valószínűleg eléri a 4-5 fokot. Ekkora változás a növény- és állatvilágban is több ezer faj kipusztulásához vezethet, jelentős tengerszint-emelkedést okozhat, aminek következtében lakóházak millió kerülhetnek veszélybe.

A kutatás rávilágított arra is, hogy a politikai döntéshozók és a klímakutatók álláspontja között nagy különbségek vannak. Mialatt a politikusok még mindig a 2 fokos hőmérséklet-emelkedésre koncentrálnak, a kutatók 86 százaléka vizsgálataik alapján azt mondja, ez a cél már nem valósítható meg. Az ipari forradalom előtti szinthez viszonyított 2 fokos átlaghőmérséklet-emelkedést az Európai Unió tűzte ki célul, hogy elkerülhető legyen a katasztrofális mértékű klímaváltozás. A politikai erőfeszítések most is jócskán elmaradnak a szükségestől, és ha továbbra is csak erre a kétfokos melegedésre koncentrálnak, a következő évszázadra prognosztizált 2 foknál magasabb hőmérséklet-emelkedéshez már biztos nem tudunk majd megfelelően alkalmazkodni.

A Guardian a márciusi, Koppenhágában rendezett tudományos konferencia után készítette el felmérését, ahol minden résztvevő azt hangoztatta, hogy a klímaváltozás számos hatása, mint például a világtengerek szintjének emelkedése vagy az antarktiszi jég nyári olvadása sokkal gyorsabb ütemben zajlik, mint ahogy azt korábban gondolták.

Az újság felvette a kapcsolatot mind az 1756 kutatóval, aki regisztrált a konferencián, és kikérték véleményüket a klímaváltozás várható lefolyásáról. A 261 emberből, aki elküldte válaszát a kérdésre, 200 valamilyen szinten és módon foglalkozott a klímaváltozással és hozzá kapcsolódó kutatásokkal. A 26 ország 261 kutatója között szerepelnek tekintélyes, idősebb szakemberek, laboratóriumi igazgatók, egyetemi dékánok és a 2007-es IPCC-jelentés szerzői is.