A hónap leghűvösebb napjai jönnek, kell az eső

Vágólapra másolva!
Szerdától lehűlés kezdődik, csütörtök és péntek a hónap leghűvösebb napjainak ígérkeznek. A változékony időben várhatóan megússzuk reggeli fagyok nélkül. A csapadék jókor érkezik, a haszonnövényeket eddig elkényeztette az időjárás, de mostanra sokfelé már száraz a talaj felső rétege.
Vágólapra másolva!

Észak, északkelet felől hűvösebb levegő érkezik szerdától a Kárpát-medencébe. A ciklonok közelségének köszönhetően a lehűléssel együtt gyakori felhőképződésre és elsősorban záporos jellegű csapadékra számíthatunk. A hőmérséklet csúcsértéke csütörtökön és pénteken 16-17 fok körül alakul. Az ország legnagyobb részén áprilisban ez a két nap lesz a leghűvösebb.

Éjszakánként a kevésbé felhős tájakon 5 fok alá csökken a hőmérséklet, a változékonyságnak köszönhetően azonban legfeljebb néhol fordulhat elő talaj menti fagy, általában megússzuk fagykárok nélkül.

A haszonnövények fejlődése szempontjából a tavasz eddig hazánk legnagyobb részén igen kedvezően alakult, csak a kapásnövények szorultak néhol locsolásra a hónap közepén. Mostanra viszont nagyobb területeken szárazzá váltak a talaj felső rétegei. Az eső jókor érkezik, bár sajnos elvétve jégeső is kialakulhat.

A számítások szerint a hűvösebb periódus csak néhány napig tart, szombattól ismét sok napsütésre, erősödő felmelegedésre készülhetünk.