Hőhullám Indiában - 45 fokig melegszik a levegő

Vágólapra másolva!
India középső és keleti területein már hetek óta tart a forróság, a hőmérséklet csúcsértéke helyenként a 45 fokot is eléri. A térségben az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebb időjárás a következő két napban még biztosan folytatódik.
Vágólapra másolva!

Az ország középső területein a forróság már március óta tart. Nagpurban március 29-e óta mérnek 40 fok körüli hőmérsékleteket, az elmúlt 24 napban mindössze 4 olyan nap volt, amikor a hőmérséklet nem érte el a 40 fokot. Az elmúlt 10 napban folyamatos volt a melegedés, és kedd délután az indiai városban a levegő egészen 45 fokig melegedett.

A forró nappalok mellett az éjszakák is nagyon melegek, Nagpurban kedden az éjszakai órákban mindössze 30 fokig hűlt a levegő, így a napi középhőmérséklet ezen a napon meghaladta a 37 fokot.

Az indiai fővárosban, Új Delhiben is nagyon meleg van, már április 13 óta 37 fok feletti hőmérsékleteket mérnek, hétfőn, kedden és szerdán pedig már itt is 40 fok fölé melegedett a levegő.

Az ország középső és keleti területein a napokban körülbelül 6 fokkal mérnek melegebbet az ilyenkor megszokottnál. Az Indiai Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a szokatlanul meleg időjárás, a következő két napban még biztosan folytatódik.

India éghajlatát a monszun szabályozza, a nyári monszun júniusban érkezik és körülbelül négy hónapon át tart, heves esőzéseket okozva az ázsiai országban. November végén kezdődik a hűvös évszak, ekkor az északkeleti monszunszelek fújnak, ezek azonban nem hoznak olyan nagymennyiségű csapadékot. Az országban a legszárazabb időszak március elejétől, május végéig tart, ekkor mérik a legmagasabb hőmérsékleteket is, helyenként akár 50 fokig is felmelegszik a levegő.