Vágólapra másolva!
Ománban a héten a hőmérséklet csúcsértéke többször átlépte az 50 fokot. Földünkön eddig csak itt forrósodott félszáz fok fölé a levegő. Az Arab-félsziget és az Arab-öböl térségében a levegő igen alacsony páratartalma miatt fordulnak elő extrém magas hőmérsékleti értékek.
Vágólapra másolva!

Tavaly az Arab-öböl iráni partjaihoz közel, idén az Arab-félsziget keleti részén elhelyezkedő Ománban lépte át először a hőmérséklet az 50 fokot. Omán sivatagi részén április 20-án, hétfőn mértek 50 fok feletti nappali értéket, és ez a következő három napban is megtörtént. Pénteken csupán kilenc-tizeddel maradt el a félszáz fok.

Legutóbb szeptember elején volt a Földön ilyen forró hely. A déli félteke nyarán Ausztráliában mérték a Föld legmagasabb értékeit, de a márciusban véget ért nyári szezonban egyszer sem lépte át a hőmérséklet az 50 fokot.

Az Arab-öböl és az Arab-félsziget az északi félteke nyarán általában a Föld legforróbb vidéke, bár az abszolút maximumot (58 oC) a Szahara líbiai részén mérték. A forróság egyik oka az erős besugárzás mellett a levegő szélsőségesen alacsony páratartalma, ami elsősorban a földrajzi elhelyezkedésnek köszönhető.