Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok központi részén a tartós tavaszi esőzések és a hegyekben végbemenő erős hóolvadás okoz nagy területen árvizeket. Sok ezer kilométerrel odébb a Fülöp-szigeteken trópusi viharrá erősödött egy zivatarrendszer, amelyből napok óta szélsőséges csapadék alakul ki.
Vágólapra másolva!

Az USA középső vidékén egy markáns frontzónának köszönhetően napok óta intenzíven esik az eső. A folyók szintje folyamatosan árad. A legrosszabb helyzet az Arkansas folyó mentén Oklahoma államban alakult ki. A folyó a Sziklás-hegységben ered, a magasabb területeken zajló erős hóolvadásnak köszönhetően eleve magas vízállással éri el az állam területét, ahol további megáradt mellékfolyók csatlakoznak hozzá. Tulsa közelében már több tucat családnak kellett elhagynia otthonát.

Délkelet-Ázsiában is találkozhatunk szélsőséges időjárással. A felhőképzésben döntő szerepet játszó trópusi feláramlási zóna most éppen keresztül halad a Fülöp-szigeteken, ahol már egy hete gyakori felhőszakadások törnek ki. Szombaton a több zivatargóc egy kiterjedt trópusi viharrá erősödött. A héten a szigetország egyes részein 1500 mm-t meghaladó eső hullott. Hazánkban közel három év alatt hullik le ennyi csapadék.