Indul a szezon a Földközi tengeren - már 20 fokos a víz

Vágólapra másolva!
Európa mediterrán térségében egyre gyakoribbak a nyári napok, a tenger felszíni hőmérséklete is fokozatosan melegszik, a görög és horvát partvidéken sokfelé eléri a 20 fokot. A hidegfrontok azonban még bő egy hónapig elérik a kontinens déli vidékeit is, egyelőre szerencsén múlik a jó idő.
Vágólapra másolva!

A mediterrán klímára a csapadékos tél és a száraz, forró nyár a jellemző. A tavasz minden szempontból átmeneti időszak nagy változékonysággal. Májusban egyre több nyári nap köszönt be a térségbe, de a markánsabb hidegfrontok még elérik a Földközi-tenger partvidékét. Néhány nap alatt 10-15 fokot is emelkedhet illetve csökkenhet a nappali hőmérséklet. Ezen a hétvégén például Görögországban és Spanyolország délkeleti szélén fordul elő kánikula.

A tenger felszíni hőmérséklete fokozatosan emelkedik. Ciprus partjainál a vízhőmérséklet már eléri a 21 fokot, de a horvát és görög partokon is sokfelé találkozunk 20 fokos vízzel. A francia és spanyol partvidéken egyelőre 17-18 fokos a víz.

Június közepéig az egész mediterrán térségre a változékonyság a jellemző. Egy-egy hőhullám alkalmával az Afrika felől érkező forró levegő hatására néhány napos kánikula alakul ki, amelyet rövidebb hidegbetörés követhet esőkkel. Az előrejelzések nagyjából 2-4 napra lehetnek pontosak, főként rövid, két-három napos időtöltésnél érdemes a prognózisokra hagyatkozni. Júliustól szeptemberig Görögország és a tőle keletre eső területeken szinte mindig süt a nap, a Földközi-tenger északnyugati partvidékére viszont ekkor is be tud törni egy hidegfront.