Csapadékos hétvége Európa nagy részén

Vágólapra másolva!
A hétvégén nyaralni indulóknak nincs szerencséjük az időjárással, a kontinens nagy részén hűvös, csapadékos lesz az idő. Igazi nyári idővel csak a mediterrán térségben találkozhatunk, ahol a sok napsütés mellett 30 fok körüli hőmérsékleteket mérnek.
Vágólapra másolva!

Szombaton a kontinens nagy részének időjárását egy több-középpontú ciklonrendszer és a hozzákapcsolódó frontok alakítják. A Brit-szigetek térségében, az Ibériai-félsziget északi részén, Franciaországban, Németország déli részén, Olaszország északi területein és a Kárpát-medencében is kiadós csapadékra lehet számítani. Helyenként heves záporok, zivatarok is kialakulnak. A hőmérséklet a kontinens nyugati területein általában 20 fok alatt marad, a középső területeken a záporos, zivataros idő ellenére is 25 fok körül alakul.

A hétvégén Horvátországban sem lehet majd strandolni, a túlnyomóan felhős ég mellett heves záporok, zivatarok alakulnak ki, és a hőmérséklet csúcsértéke 25 fok körül alakul. Vasárnap estétől fokozatosan felszakadozik már a felhőzet, és a jövő hét elején már több órára kisüt a nap. A hőmérséklet is napról napra, emelkedik és a jövő hét közepén már 30 fokig melegszik a levegő. Az Adriai-tenger hőmérséklete sem lesz akadálya a fürdőzésnek, a tenger hőmérséklete 20 fok körül alakul.

A mediterrán térségben azért sokfelé van napsütés is, Spanyolország és Olaszország déli részén a szép, nyári időben 25, 28 fokos maximumokkal találkozhatunk. A Földközi-tenger hőmérséklete már szinte mindenhol alkalmas a fürdőzésre, 20 fok körül alakul. Görögországban a szikrázó napsütésben 30 fokig melegszik a levegő, a Földközi-tenger hőmérséklete a térségben már sokfelé a 20 fokot is meghaladja, Ciprus környékén 24 fokos a tengervíz hőmérséklete.