Vágólapra másolva!
A folyamatos esőzések következtében Közép-Európában a patakok és a kisebb folyók néhol akár már kedd este kiléphetnek medrükből, a Dunán és a Tiszán hétvégétől várható legalább közepes mértékű árhullám.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt héten érkező hidegfront a Kárpát-medencét elérve lelassult, majd itt vesztegelt a térség felett. Hatására tartós csendes esők öntözték a régiót. A folyamat révén egy magassági hidegcsepp alakult ki, amely többek között Közép-Európában okoz további kiadós csapadékot. A csapadék zöme egyre inkább heves záporok, felhőszakadás formájában hullik le.

A talaj sokfelé már telített, azaz minden csepp újabb eső azonnal lefolyásra kerül. A kisebb területeket érintő felhőszakadásokban az Alpok keleti és délkelti részének patakjai, valamint a Kárpátok kisebb vízfolyásai már kedd este kiléphetnek medrükből. Sajnos ez hazánkban sem kizárt. A kisebb folyók áradása is elkezdődött, egy-két napon belül levonulhat az első árhullám.

Az előrejelzések szerint a Tisza vízgyűjtőjén péntekig, a Duna vízgyűjtőjén pedig hétfőig újabb kiadós esőkre lehet készülni. A két nagy folyón vonuló árhullám a hétvégén, illetve jövő hét elején érheti el hazánkat. A csapadék nagy térbeli és időbeli változékonysága miatt az árhullám mértékét egyelőre nehéz megbecsülni.