126 fok különbség - hőmérsékleti szélsőségek szezonja

Vágólapra másolva!
Hétfőn a Perzsa-öböl partvidékén 51 fokot mértek árnyékban, míg az Antarktisz felvidékén -75 fokot regisztráltak. A földi abszolút rekordok júliusban illetve szeptemberben születtek, a legnagyobb különbségek augusztus folyamán állnak fenn.
Vágólapra másolva!

A légkör átlaghőmérséklete egy adott szélességi körön nagyjából egy hónapos késéssel követi a napmagasságot. Ez a késlekedés elsősorban az óceánok felszínének késleltetett felmelegedésével és lehűlésével magyarázható. A földi abszolút hőmérsékleti rekordok azonban ennél is nagyobb tehetetlenséget mutatnak.

Augusztus ezért a hőmérsékleti szélsőségek hónapja. Ekkor hűl le a legjobban a levegő az Antarktisz magasan fekvő jégmezőin, és ekkor forrósodnak fel leginkább az északi félteke trópusi-szubtrópusi sivatagjai. Hétfőn a Perzsa-öböl partjaihoz közel eső sík vidékeken a hőmérséklet helyenként elérte az 50-51 fokot, míg a 3000 méter magas jégfennsíkon található Vosztok antarktiszi mérőállomáson -75 fokot mértek. Ez utóbbi tartja a világrekordot is -89 fokkal, amely 1983. július 21-én született (bár 1997-ben mértek ennél 2 fokkal hidegebbet is ugyanitt, de nem hitelesítették).

Érdekes, hogy idén a Szaharában eddig nem mértek 50 fokot elérő hőmérsékletet, félszáz fokos forróságot csak a Perzsa-öböl környékéről jelentettek. Pedig az abszolút hőmérsékleti rekordot a Szaharában, a líbiai Al 'Aziziyah -ban mérték 1922. szeptember 13-án: akkor 57,7 fok volt árnyékban.