Már megint a hétvégén jön a lehűlés

Az elmúlt héthez hasonlóan a nyári napokat ismét hétvégén váltja fel hűvösebb időjárás. A szombat hajnalban érkező markáns hidegfront azonban számos kedvező élettani hatással is jár. Amúgy lehet még nyári hétvégénk szeptemberben.

Péntekig az ország dél, délkeleti részén minden nap 30 fok körül tetőzik a hőmérséklet, amely nagyjából 6 fokkal magasabb a sokéves átlagnál. Bár csütörtök délután nyugaton és északon záporok, zivatarok alakulnak ki, országszerte meleg lesz az idő. Szerdán és csütörtökön a reggeli órákban a légkör alsó néhány száz méteres rétegében felhalmozódik a közlekedési és ipari eredetű szennyezőanyag, különösen a belvárosokban, a csúcsforgalom idején lesz nagy a légszennyezettség. Napközben az alsó légréteg felmelegedik, stabilitása csökken, és egyre nagyobb magasságba keveredik át a levegő, kissé csökken a szennyezettség.

A pollenkoncentráció azonban fordítva működik, a pollen éjszakánként leülepedik, és napközben - amikor a növényzet kibocsátja a virágport - akkor éri el napi maximumát. A rendkívül allergén parlagfű és üröm még mindig nagy mennyiségben virágzik.

Pétek este, szombat hajnalban megerősödő széllel, záporokkal, zivatarokkal hidegfront érkezik, amely véget vet a nyári időnek. A strandra nem érdemes kimenni, reggel és este már pulóverre, vékony kabátra is szükségünk lehet. A frontális csapadék és az erős légmozgás hatására azonban a légszennyezettség, a por- és pollenkoncentráció is jelentősen csökken, szervezetünk pedig felfrissül.

A hétvégén nem igazából az erős, szombaton olykor viharos szél lesz zavaró, de a front elvonulása után számottevő csapadék már nem várható. Sőt vasárnap országszerte sok napsütésre készülhetünk, kiránduláshoz, túrához, szabadtéri sportokhoz - a szelet leszámítva - optimális feltételek lesznek.

A lehűlés még nem jelenti azt, hogy végérvényesen vége lenne a nyárnak. Hazánk éghajlatán egészen szeptember végéig bármikor jöhet két-három napos kánikulát okozó hőhullám.

KAPCSOLÓDÓ CIKK