Vágólapra másolva!
Egy hétre ismét nyári jellege lesz időjárásunknak, a nappali hőmérsékletek keddtől az ország nagy részén bőven átlépik a 25 fokot, sőt időnként a 30 fokot is megközelítik. Bátran tervezhetünk szabadtéri programokat. A szeptemberi hosszú meleg periódus azonban nem számít különlegességnek, 62 éve például a hőségtől izzadtak hazánkban szeptember közepén.
Vágólapra másolva!

Egy enyhe felfrissülést követően keddtől az ország nyugati szélét leszámítva tartósan nyári időre számíthatunk hazánkban. Bár a hétvégéig nem lesz zavartalan a napsütés, sőt délutánonként elvétve rövid záporok, zivatarok is kialakulnak, a hőmérséklet az ország nagy részén jellemzően 27 fok körül tetőzik. A meleg idő és a több-kevesebb napsütés jó hatással van a még érésben lévő gyümölcsökre, a szőlő cukorfoka is tovább emelkedik. Szombaton kiváló szüreti időnk lesz.

Tavaink vízhőmérséklete a hétvégén már elérheti a 21-22 fokot, talán utoljára lesz strandoláshoz ideális hétvégénk az évben.

Az átlagos hőmérsékletet ugyan 3-6 fokkal túlszárnyaljuk a héten, de a szeptemberi nyár egyáltalán nem számít különlegességnek. 1947-ben például Budapesten szeptember 12-én egy tíznapos kánikulai időszak kezdődött, sőt 15-én csupán egytized fok hiányzott a 35 fokos forrósághoz. Akkor igen száraz, meleg légtömegek érkeztek fölénk, a leszálló légmozgások hatására felhő is alig volt az égen. El lehet azon gondolkodni, vajon mit mondanánk, ha napjainkban megismétlődne az akkori kánikula. Talán a "megbolondult az időjárás" és a "megváltoztak az évszakok" lennének a legenyhébb kifejezések, a globális felmelegedéssel kapcsolatos divatos szófordulatok minden bizonnyal túltennének ezeken.