Vágólapra másolva!
A Csendes-óceán nyugati medencéjében szombaton kialakult Choi-Wan trópusi ciklon megjelenését követően folyamatosan erősödött, és a tegnap éjszakai órákban már elérte a Saffir-Simpson skála szerinti ötödik tájfun fokozatot.
Vágólapra másolva!

A Choi-Wan a csendes-óceáni szezon tizenötödik és egyben eddigi legerősebb tájfunja.
Előrehaladása közben a tegnapi nap folyamán érintette az Északi-Mariana-szigeteket, ahol erős szeleket és heves esőzéseket okozott. Az Északi-Mariana-szigetek egy 16 vulkáni szigetből álló csoport a Csendes-óceán nyugati felében, körülbelül 2400 kilométerrel keletre a Fülöp-szigetektől.

A Choi-Wan jelenleg nyugat felé halad közel 17 kilométer/órás sebességgel, és benne a széllökések elérik a 315 kilométer/órát. Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban, ahogy magasabb szélességekre ér, északi-északkeleti irányba fordul, és gyengülés nélkül áthalad Iwo-Toi és Chichi-Jima szigetei fölött. A továbbiakban Japán partjainak közelében halad tovább északkelet felé, és bár partot nem ér, a szigetországban élők érezhetik majd hatását. Sőt, még a Kamcsatka-félsziget déli csücske is várhatóan a gyengülő ciklon hatósugarában lesz.