Vágólapra másolva!
Soha nem volt még ilyen alacsony az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke az utóbbi negyven évet nézve, mint idén. A rekordméretű csökkenésnek a gazdasági világválság az oka. Mindez sokat segíthet az év végi Koppenhágai Klímakonferencián, és azon túl is, a fenntartható energiaforrások népszerűsítésében.
Vágólapra másolva!

Idén nagyságrendekkel kevesebb szerves tüzelőanyagot fűtöttek el világszerte, mint az elmúlt majd fél évszázadban bármikor. A főképp ebből fakadó üvegházhatású gázkibocsátás még annál is többet csökkent idén, mint a nyolcvanas évek eleji olajárrobbanáskor, és azt azt követő világgazdasági recesszió idején.

Fatih Birol, a párizsi központú Nemzetközi Energiaügynöség (IEA) vezető közgazdásza szerint a világ vezetőinek ki kell használnia a kínálkozó lehetőséget, hogy a világ figyelmét most a fenntartható energiaforrások felé fordítsák. "Ha elszalasztják ezt az esélyt, később már jóval drágábban és ezért nehezebben lehetne biztosítani a környezeti fenntarthatóságot az energiatermelés és felhasználás rendszerében" - mondta a szakértő.

Az üvegházhatású gázkibocsátás ilyen mértékű visszaesése elsősorban az ipari termelés visszaesésének tudható be, illetve annak, hogy mivel csökkent az energiaszükséglet, több korábban tervezett energetikai beruházást is -- például széntüzelésű erőművek építését -- elhalasztottak.

A levegőszennyezés idei visszaesése persze nem kizárólag a gazdasági válságnak köszönhető, hanem a szerencsére egyre szaporodó kormányzati klímavédelmi intézkedések hatása is.

Egy hivatalosan még nem publikált tanulmány szerint - melyről a The Financial Times című londoni gazdasági lap árult el információkat -- a csökkenés nagyjából 20 százalékban ezeknek az új intézkedéseknek a jótékony hatása. A tanulmány a Nemzetközi Energiaügynökség éves World Energy Outlook című jelentésének része, melyet az év végi koppenhágai klímakonferencia kezdetekor hoznak majd nyilvánosságra.