Sziklát küldenek a serpák Obamának

Vágólapra másolva!
Az olvadó Himaláját jelképező kődarabot küld Barack Obamának a nepáli serpák közössége. A felmelegedés már a Mount Everest havát is olvasztja.
Vágólapra másolva!

A világ legmagasabb csúcsáról származó szikladarabot küld Barack Obamának, az eddigi legnagyobb csinnadrattával megválasztott amerikai elnöknek a nepáli serpák közössége. Teszik mindezt azért, hogy felhívják figyelmét a klímaváltozás elleni fellépés fontosságára, mert a felmelegedés már a Himalája havát is olvasztja.

Madav Kumar nepáli kormányfő adta át az olvadó Himaláját szimbolizáló kődarabot az amerikai elnöknek az ENSZ-közgyűlésen. A követ a Himalája tetején, a Mount Everesten, 8850 méter magasan gyűjtötte Apa serpa, aki májusban tizenkilencedszer mászta meg a világ tetejét.

A serpák rátermettségét sokan ismerik, azt kevesebben tudják, hogy a serpa eredetileg nem egy rang, tisztség, vagy funkció, hanem egy 150 000 fős nepáli nép neve. A serpáknak még városaik is vannak, a híres Darjeelinget például ők népesítik be.

Az elképesztő mászó- és teherbíróképesságű nép egyes tagjai már azelőtt is kitűntek rátermettségükkel, de a teherhordó-vezető-bölcs tisztség csak -- a pályája elején még nem Sir - Edmund Hillary idejében kezdett egybemosódni a nép nevével. Sztálin halála mellett az 1953-as év legnagyobb híre a Mount Everest megmászása volt, az újságokban Hillary és hős serpája, Tenzing Norgay neve egymás mellett tündökölt.