Halkul az ordító füstköd Kína felett

Vágólapra másolva!
Ha csak kis lépést is, de végre a jó irányba mozdul a világ egyik utolsó, magát kommunistának mondó országa az eszetlen felelőtlenség  földjéről. Minden valószínűséggel sikerül az egységnyi GDP előállításához szükséges energia mennyiségét az év végére öt százalékkal csökkenteni. Így adta hírül Pekingben a nemzeti fejlesztési- és reformbizottság miniszterhelyettese vasárnap.
Vágólapra másolva!

A statisztika szerint minden bizonnyal sikerülni fog a fajlagos energiafogyasztást öt százalékkal csökkenteni Kínában, a világ egyik központi termelő országában, hiszen a terv most már hivatalosan is így szól. A tervet elméleti alapjait könnyű összerakni: a termelés a földeken és gyárakban gyakorta az angliai ipari forradalom környékén divatos eszközökkel és felfogással zajlik.

Nem nehéz tízévek óta szivárgó olajcsöveket, sűrű füstű gyárkémények által korlátozás nélkül a levegőbe szívódó égéstermékeket és a folyókba engedett nehézfémeket képzelni a kínai iparvidékekhez. Egy-egy ilyen telepen néhány akár az interneten is fellelhető újítással, újraszelepezésekkel-tömítésekkel, néhány szűrővel, vagy akár modernebbre cserélt berendezéssel is megdöbbentő eredményeket lehet elérni.

Forrás: [origo]

A párt által bejelentett tendencia is bíztató: az év első felében az egységnyi bruttó hazai termék előállításához felhasznált energia 3,35 százalékkal esett vissza, a kéndioxid kibocsátás, valamint a kémiai oxigénszükséglet (COD) 5,4, illetve 2,46 százalékos csökkenést mutatott külön-külön.

Hszie Csen-hua (Xie Zhenhua), aki egyben a klímaváltozás kezelését célzó nemzetközi tárgyalásokon Kína első számú képviselője, sajtótájékoztatóján kiemelte: az eredmény annak köszönhető, hogy az ország jelentős erőfeszítéseket tett az energiatakarékosság érdekében. Lássuk: Kínának van honnan feljönnie, a világ első három legszennyezettebb városának mezőnyében hosszú évek óta szilárdan legkevesebb két ipartelepet versenyeztet: Linfent és Tianjing-t.