Harmonikusabb magyar vörösborokat hozhat a klímaváltozás

Vágólapra másolva!
Öröm az ürömben: a korábbinál kedvezőbb feltételeket teremthet a klímaváltozás a minőségi vörösborok készítéséhez Magyarországon, így  fogyasztók mélyebb színvilágú és harmonikusabb ízű, lágyabb vörösborokkal találkozhatnak
Vágólapra másolva!

Ez a lényege annak a több évtizedes kutatássorozatnak, melyet Teszlák Péter, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének tudományos munkatársa folytat.

A hazai kékszőlőkben sokkal több festékanyag halmozódik majd fel az átlaghőmérséklet emelkedése és az erősödő UV-sugárzás következtében, továbbá javul a mindent eldöntő, mosolyfakasztó cukor-sav arány. Mindennek köszönhetően a fogyasztók mélyebb színvilágú és harmonikusabb ízű, lágyabb vörösborokkal találkozhatnak a jövőben. Természetesen a jóidő a boroknál sem váltja ki a borász hozzáértését, legfeljebb hozzáadhat a borkészítési technológia hatásaihoz.

Ugyanez nem igaz a fogzománcfehérítő fehérborokra. Itt folyamatos és egyre növekvő problémát jelenthet a termelőknek, hogy egyes fehérszőlőfajtákban felhalmozódnak a keseredést okozó anyagok, jelentősen lerontva a végeredményt.

Teszlák Péter intézete 1950 óta figyeli az időjárás változásait. Méréseik alapján (a köztudatban élő képnek megfelelően) emelkedett az átlaghőmérséklet, nőtt a napsütéses órák száma, csökkent a csapadék mennyisége, egyre több az aszályos év, a szélsőséges esemény.

A szakember szerint arra lehet számítani, hogy a klímaváltozás a következő évtizedekben komoly hatással lesz a szőlőtermesztésre. A ma kedvelt, divatos szőlőfajták eltűnésétől nem kell tartani, de előtérbe kerülnek a szárazságot jobban tűrő, a gombabetegségeknek ellenállóbb fajták, amelyek telepítési helyét is célszerű lesz alaposan átgondolni. Emellett fel kell készülni a mediterrán kártevők nagy számú megjelenésre, az ellenük való védekezésre.

A szőlő ciklusai is megváltoznak: a sokéves átlagnál hetekkel, sőt, akár egy hónappal is korábban kezdődhet a szüret. Hogy mindez Tokajjal mit tesz, arról hamarosan saját szakértőink nyilatkoznak.