Vágólapra másolva!
Kizárólag energiatakarékos izzókat vásárolhat az orosz főváros, adta ki az utasítást a moszkvai polgármester, Jurij Luzskov. Az orosz dumában eközben a hagyományos égők oroszországi gyártásának és forgalmazásának betiltásán dolgoznak.
Vágólapra másolva!

Az orosz főváros polgármesterének rendelkezése nagyjából évi egymilliárd rubelnyi megtakarítást jelent majd az önkormányzatnak hosszú távon. Annak ellenére, hogy a 15 rubeles hagyományos izzók helyett darabonként 100 rubelt (körülbelül 600 forintot) kell, hogy költsenek ezentúl minden izzóra, az energiatakarékos égőkkel Moszkva kivilágításának költsége összesen 75 %-al csökken majd, mivel a régi égők 1000 órás élettartama helyett az újaké átlagosan 6-8000 óra.

Oroszországban eddig 90 %-ban hagyományos égőket használtak, összesen 600-700 millió darabot gyártottak belőle évente. Az új, energiatakarékos égők kizárólag külföldről érkeznek az országba -- elsősorban Kínából -- és jelenleg évi 40 millió darabot vásárolnak belőle az oroszok. A polgármester új rendelete nyomán ezenkívűl még évi mintegy ötmillió energiatakarékos égőt fognak majd eladni.

Az önkormányzatok nem kapnak semmiféle külön támogatást ahhoz, hogy az új égőket mindenütt bevezessék, a többletköltséget jelenlegi költségvetésükből kell valahogyan átcsoportosítaniuk, bár tény, hogy számos érintett szervezet már ma is energiatakarékos égőket használ.

A polgármester döntése valószínűleg sok fejtörést okoz majd a helyi hagyományos izzólámpa-gyártó cégeknek. Mivel az állami megrendelőnek jogában áll meghatározni a termékkel kapcsolatos követelményeit, ezek a gyárak nem várhatnak segítséget a versenyhivataltól, miközben az energiatakarékos égők orosz piacon jelen lévő multinacionális gyártói indulnak majd a versenytárgyalásokon.

Még ennél is komolyabb problémával kell, hogy szembenézzenek az orosz gyártók néhány éven belül, hiszen úgy áll, hamarosan maradéktalanul eltűnnek Oroszországból a hagyományos izzók. Az dumában már most dolgoznak azon az energiatakarékosságról szóló törvényjavaslaton, mely a tervek szerint 2011-ben lépne életbe, és teljesen megtiltaná a hagyományos égők oroszországi gyártását és forgalmazását.