Rendkívüli hőség Indiában

Vágólapra másolva!
A Hindusztáni-félsziget déli csücskénél, a Madras államban fekvő Csennaj városában szombat óta rendkívüli forróság uralkodik. A hétvége beköszöntével 36 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, és az rákövetkező napokban is ez maradt a jellemző.
Vágólapra másolva!

A legmelegebb szerdán volt, akkor 37,7 fokig kúszott a hőmérő higanyszála. Több mint 5 fokkal volt melegebb ezekben a napokban, mint az ilyenkor megszokott. Az 1951 és 1980 közötti időszak klimatológia átlagadatait tekintve, Csennajban az októberi maximum általában 31,4 fok körül alakul, de tavaly októberben a legmelegebb napon 35,4 fokot mértek, míg az abszolút melegrekordot az 1920-as év tartja 39,4 fokkal.

A hőhullám oka, hogy a Bengáli-öbölben még a múlt hét folyamán kialakult alacsony nyomású képződmény Csennajt elkerülve, Karnataka és Andhra Pradés államai felé vette irányát, így Csennajba napokon keresztül nem érkezett hűsítő, nagy nedvességtartalmú levegő a tenger felől. Emiatt felhők sem tudtak képződni, amelyek mérsékelhették volna a besugárzást. Az említett ciklon Karnataka és Andhra Pradés területén egyébként özönvízszerű esőzéseket és 100 éve nem látott árvizeket okozott.

A forró időszak a helyi meteorológiai szolgálat szerint tovább folytatódik, az elkövetkező napokban a csúcshőmérsékletek továbbra is 35-36 fok körül fognak mozogni, annak ellenére, hogy záporok, zivatarok is várhatók a térségben. Szombattól néhány fokkal átmenetileg mérséklődik majd a nappali felmelegedés, de a klimatológiai átlagot továbbra is több fokkal meghaladja a hőmérséklet.