Orvosmeteorológia - fronthatásokra készülj a hétvégén

Vágólapra másolva!
A Meteo Klinika tájékoztatása szerint az elkövetkező napokban hideg- és melegfronti hatásokra egyaránt készülnöd kell. Szabadtéri programoknak a hétvége sajnos nem kedvez. Borongós, hűvös lesz az idő, és többfelé várható eső, zápor is. Szombaton lesz kicsivel több napsütésben részünk. Hétfőtől erősen visszaesik a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

Szombaton gyenge melegfronti hatásra készülj. Ha érzékeny vagy a frontra, álmatlanságot, nyugtalanságot, depressziós tünetek jelentkezését tapasztalhatod. A változóan felhős időben még néhány órás napsütésre készülhetsz, és a keleti országrészben a csúcshőmérséklet valamivel 20 fok fölé emelkedik. Esőre, záporra főként a nyugati megyékben kell számítani, ezért szabadtéri programokat a nyugati megyékben élők még tervezhetnek. Napközben öltözz vastagon, a megélénkülő szélben hőérzeted alacsonyabb lehet a valósnál. A légszennyezettség közepes szinten áll.

Vasárnap keleti országrészben eleinte még melegfronti, később azonban a Dunántúlhoz hasonlóan itt is hidegfronti hatások érvényesülnek. Kevés napsütésben lesz részünk, országszerte várható eső, zápor. Főként a Dunántúlon vastagabb öltözetre lesz szükség napközben is. A maximum hőmérséklet 20 fok alatt marad. Előbb nyugaton, majd keleten is megélénkül az északnyugati szél, ami fejfájást, szédülést okozhat. Ha frontérzékeny vagy, vérnyomás ingadozást, koncentrációs zavarokat tapasztalhatsz. A közlekedők nedves, csúszós útszakaszokra készüljenek, fokozottan figyeljenek. A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökken a légszennyezettség szintje.

Hétfőn hidegfronti hatás terheli szervezetedet. A megerősödő szélben fejfájást, szédülést tapasztalhatsz, a front érkezése pedig ízületi és izomfájdalmak, görcsös rohamok is jelentkezhetnek. Ugyanakkor a néhány fokkal hidegebb levegőben fokozott frissességet tapasztalhatsz. Szabadtéri programokat nem érdemes tervezned, mert országszerte várható eső, zápor, ráadásul a csúcshőmérséklet is csak 15 fok körül alakul. Öltözz vastagon, kabátra, esernyőre szükséged lesz. Az autósok is készüljenek vizes, csúszós útszakaszokra, valamint erős oldalszélre.