Orvosmeteorológia - hideg, szeles idő terheli szervezeted

Vágólapra másolva!
Bár még csak október közepét írjuk, a kifejezetten hidegre fordult, szeles időben lassan a téli kabátot, sapkát, sálat is előveheted a szekrényből. A hét közepén elszórtan már havas esőre, hózáporra is van kilátás.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint szerdán kettős fronthatás okozhat rossz közérzetet. A szeles, borongós idő hangulatodat is negatívan befolyásolhatja. Csütörtökön és pénteken a légköri frontok elkerülik hazánkat, pénteken pedig már több-kevesebb napsütést is élvezhetsz.

Szerdán hideg- és melegfronti hatásokra egyaránt számíthatsz. Amennyiben frontérzékeny vagy, fejfájást, izomfájdalmakat, a görcskészség növekedését, fáradékonyságot, vérnyomás ingadozást tapasztalhatsz. A nappali felmelegedés tovább csökken, 6 fok körül várható a csúcshőmérséklet, és az erős, olykor viharos északnyugati szélben hőérzeted még alacsonyabb lehet. Futó záporok, havas eső, a hegyekben hózáporok nehezítik a közlekedést főleg a keleti országrészben. Emellett viharos széllökésekre is számíts, fokozott figyelemmel közlekedj az utakon! Nemcsak a frontérzékenyekre hathat megterhelően a hirtelen jött hideg, csapadékos időjárás. A markáns változások még az egészséges szervezetet is megterhelhetik. Az elmúlt napok erősen szeles időjárásának köszönhetően a levegő kitisztult, és a légszennyezettség továbbra is alacsony szinten marad.

Csütörtökön nem várható fronthatás, a többször megnövekvő felhőzetből elszórtan, elsősorban északkeleten fordulhat elő zápor, hózápor. Erős marad a légmozgás, ami szédülést, fejfájást, migrént kiválthat. Ismét hidegre készülhetsz, országszerte 10 fok alatt marad a hőmérséklet.

Pénteken sem várható fronthatás. Mérséklődik az északnyugati szél, és több-kevesebb időre a nap is kisüt. Szórványos fordulhat csak elő zápor, a hegyvidékeken hózápor. Napközben továbbra is csupán 10 fokig melegszik a levegő. Hajnalban helyenként fagypont alá süllyed a hőmérséklet, talajmenti fagyokra kell készülnöd.