Melegrekord után hidegrekord dőlt: ízelítő a télből

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban az erős, időnként viharos északnyugati szél kíséretében érkező hideg, sarkvidéki eredetű levegő hatására beköszöntött a tél a Kárpát-medencébe és a kontinens középső területeire. Október 8-án még melegrekord dőlt meg Budapesten, október 14-én és 15-én pedig a korábbi hidegrekord lett a múlté.
Vágólapra másolva!

A Kárpát-medencétől északkeletre helyezkedik el annak a ciklonnak a középpontja, melynek nyugati oldalán már napok óta hideg, sarkvidéki eredetű levegő áramlik a kontinens középső területei fölé. A ciklon területén sokfelé fordul elő csapadék, amely a hideg idő miatt a nagyobb hegyekben és az északabbi vidékeken havas eső, hó formájában hullik.

Szerdán már hazánk magasabb hegyeiben is havazás kezdődött, és csütörtökön néhány városban, például Szentendrén és Veszprémben is havazás váltotta fel az esőzést. A frissen hullott hó a hegyekben néhány napig meg is maradhat.

A télből a főváros is ízelítőt kap. Egy hete, október 8-án a budapesti melegrekord dőlt meg, amikor a hőmérő higanyszála 27,7 fokig emelkedett. A korábbi, 1942-ben mért 27,2 fokot fél fokkal szárnyalta túl a hőmérséklet.

Még egy hét sem telt el és október 14-én már hidegrekord dőlt Budapesten. 1974-ben ezen a napon a maximum hőmérséklet minimuma 7 fok volt, ami egészen a tegnapi napig rekordnak számított. Szerdán a szeles, csapadékos időben mindössze 5,6 fokig melegedett a levegő, ezzel új rekord született a fővárosban.

A mai napra, október 15-ére vonatkozó fővárosi rekord 5,7 fok szintén 1974-ből. Ez a rekord is a múlté, a mai nap folyamán a főváros térségében sehol sem melegedett 4 fok fölé a levegő.

A korán jött télies időben egymás után két nap is új hidegrekord született a fővárosban.