Újabb trópusi vihar fenyegeti a Fülöp-szigeteket

Vágólapra másolva!
Izgalmasan alakult a Fülöp-szigetek időjárása az elmúlt egy hónapban. A Ketsana és a Parma tájfun után múlt héten a Lupit nevet viselő ciklon okozott nagy riadalmat. Alig, hogy elmúlt a veszély hétfőn egy újabb trópusi vihar alakult ki a Csendes-óceán medencéjében, a szigetországtól keletre.
Vágólapra másolva!

A Fülöp-szigetektől keletre hétfőn hajnalban alakult ki az újabb, Mirinae névre keresztelt trópusi vihar. A nyílt tengerfelszín felett mozgó vihar gyorsan erősödik, kedden délelőtt a Mirinaeban mért átlagos szélsebesség már elérte a 74 kilométer/órát a széllökések pedig meghaladták a 90 kilométer/órát.

Az előrejelzések szerint a Mirinae a hét második felére a Saffir-Simpson skála szerinti első kategóriájú tájfunná erősödhet, ha a tengervíz hőmérséklete továbbra is elég meleg lesz és a légköri tényezők is megfelelőek lesznek, ahhoz, hogy a vihar tovább erősödjön. A trópusi ciklonok vagy, ahogy a Csendes-óceánon hívják őket, a tájfunok kialakulásához és fejlődéséhez ugyanis elengedhetetlenül fontos, hogy a tengervíz hőmérséklete legalább 10 méteres mélységben meghaladja a 26 fokot.

A legfrissebb modell futtatások eredményei szerint a Mirinae a következő napokban nyugat felé mozogva a hét vége felé, pénteken vagy szombaton eléri a Fülöp-szigetek térségét. A szigetországban újabb kiadós esőzésre, áradásokra és földcsuszamlásokra van kilátás.