Vágólapra másolva!
November első napjaiban ismét sokfelé havazott a kontinensen. Síkvidéken egyelőre csak Skandinávia északi részén marad meg tartósan a hó, Közép-Európa síterepein - különösen az Alpokban - több tíz centis hótakaró alakult ki.
Vágólapra másolva!

November első napjaiban az Alpokban nagy mennyiségű hó hullott, Svájc és Ausztria egyes vidékein az 1200 méter feletti sípályákon 20-30 centimétert is elért a friss hótakaró. Az Északi-Kárpátokban 5-10 centis fehér lepel képződött, ott a hóesés határa 400 méterig ereszkedett le. Hazánk nyugati részén kedden síkvidéken is előfordult havazás, de a csapadékhullást követően gyorsan elolvadt a hó. A Pireneusok nyugat felén szerda reggel kezdődött a hóesés az 1500 méter feletti régióban.

A síterepek számára kedvező időjárás annak a hétfőn kezdődött légköri változásnak köszönhető, amely során a kontinens középső vidéke felett elhelyezkedő anticiklon leépült, és megnyílt az út a gyors mozgású frontok előtt. A következő napokban folytatódik a változékonyság, továbbra is egymást követik a frontok. Elsősorban az Alpok 1400 méter feletti területein gyarapodik a hó. A Kárpátokban ugyanakkor pénteken elolvad az amúgy is vékonyabb hóréteg.