A zöldségek szennyezettségén vitázik az FVM és a zöldek

Vágólapra másolva!
Csemegeszőlőben, fejes salátában, narancsban, grapefruitban talált veszélyes növényvédőszer-maradékot a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. A vizsgált zöldségek, gyümölcsök 2 százaléka akadt fent az FVM szűrőjén. Ehhez képest a Levegő Munkacsoport azt állítja: a zöldségek és gyümölcsök több mint 40 százaléka szennyezett.
Vágólapra másolva!

Közel 250 ezer szermaradék-vizsgálatot végzett el az idén az a laborhálózat, melyet a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) működtet a növényvédőszerek maradványaival szennyezett zöldségek, gyümölcsök kiszűrésére. Az eredmény: a hazai minták 1,2 százalékában, a külföldről (az EU-ból, illetve harmadik országból) származó minták 0,8 százalékában mutattak ki a megengedett határérték feletti szermaradékot. A vizsgált minták 60 százaléka volt magyar, 40 százaléka külföldi termék.

A kifogásolt minták között volt csemegeszőlő, fejes saláta, grapefruit, köszméte, narancs, de olajtökmag, retek és uborka is fennakadt a szűrőn. A tavalyihoz képest a szakemberek megállapítása alapján lényegesen csökkent a határérték feletti szermaradékot tartalmazó minták száma.


Betiltott rovarölő szert is találtak egyes mintákban

A kifogásolt termékekben kimutatott hatóanyagok egyebek mellett strobilurin, szerves foszvorsav-észter, ftálimid-származék, piretroid, karbamát és benzimidazol csoportokba tartozó vegyületek voltak. A strobilurin és a ftálimid gombaölőszer. A foszforsav-észter mérgező, enyhe esetben fokozott nyál- és kiválasztást, fejfájás, szédülést és hányingert okoz, de nagy adagban tüdőödémához és légzésbénuláshoz vezethet. A piretrid 2003 óta nem alkalmazható rovarölő-növényvédő szerként Magyarországon, mert emberen lehetséges rákkeltő hatású.

A vizsgálat eredményét a Levegő Munkacsoport közleményére válaszolva hozta nyilvánosságra a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) sajtóirodája. A zöld szervezetnek az a véleménye: a gyártók, és nem a lakosság érdeke érvényesül Magyarországon a növényvédőszer-szabályozás végrehajtásában. A Levegő Munkacsoport szerint jelenleg a hazai boltokban kapható zöldségek és gyümölcsök több mint 40 százaléka növényvédő szerekkel szennyezett, és több, forgalomban lévő permetszer lehetséges rákkeltő, vagy károsítja a hormonrendszert.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A minisztérium válasza szerint "a magyar ellenőrző hatóság jól megtervezett éves monitoring programmal, széleskörű vizsgálati sorral - ami 250-300 hatóanyagot jelent -, valamint nemzetközileg is elismert szakmai felkészültséggel szeretne megfelelni a magyar fogyasztók elvárásainak".


Mindenki a szennyezett élelmiszerektől tart a legjobban

A mostani gyakorlaton viszont változtatni kéne - állítja a Levegő Munkacsoport. A szervezet szerint ezt az is indokolja, hogy idei felméréseik alapján:a magyar lakosság döntő többsége, 84 százaléka szerint az élelmiszerekben található vegyi anyagok jelentik a legnagyobb kockázatot az emberek egészségére.

A félelmek megalapozottak - állítja a civil szervezet saját, nyár elejei vegyszermaradék-vizsgálataira hivatkozva, melynek során 16 paprikamintából 10-ben, 17 epermintából pedig 13-ban találtak vegyszermaradékot. Egy Marokkóból származó paprikában közel hétszerese volt a megengedettnek a lehetséges rákkeltő dimethoate koncentrációja, egy epermintában pedig a határérték kétszeresét érte el az egyik permetszer mennyisége.

Az FVM sajtóirodája minderre válaszolva azt is közölte: az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló, tavaly hozott törvény felhatalmazta a kormányt, hogy rendeletben szabályozza a Növényvédelmi Módszertani Gyűjtemény kiadásának, összeállításának és közzétételének rendjét.

E felhatalmazás alapján alakult meg a Növényvédelmi Bizottság azzal a céllal, hogy az élelmiszerlánc területén olyan objektív testület működjön, amely alkalmas a szakmai irányelvek és gyűjtemények összeállítására a társadalmi igények és szempontok figyelembe vételével.

A szóban forgó bizottság kellő szakmai felkészültségét és objektivitását az MTA érintett kutatóintézete, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal, a környezetvédelmi szaktárca és a felügyeletet ellátó FVM intézményei által delegált tagok, valamint a gyártók és forgalmazók képviselői biztosítják.

Továbbá az agrártárca "üdvözli és támogatja a növényvédő szerekkel kapcsolatos új közösségi jogszabálytervezetek általános céljait". Az FVM szerint a Magyarországon létre hozott Növényvédelmi Bizottság garanciát ad, az e tárgykörben hozott uniós irányelv által a tagállamokra rótt kötelezettségek teljesítéséből fakadó feladatok kellő szakmai felkészültséggel és objektivitással történő ellátására - zárul az FVM sajtóiroda válasza.