Orvosmeteorológia - szerdán kettős fronthatás

Vágólapra másolva!
A Meteo Klinika tájékoztatása szerint szerdán kettős fronthatás terheli szervezetünket. A borongós, esős, szeles napok után csütörtöktől javul az idő, számottevő fronthatás nem várható, néhány órára a nap is előbújhat.
Vágólapra másolva!

Szerdán kettős fronthatás terheli szervezetünket. Országszerte erősen felhős lesz az ég, és sokfelé kell esőre, a hegyekben havas esőre számítani. Öltözzünk melegen, mert az esős időhöz erős szél is párosul, ami miatt a valósnál több fokkal hidegebbet érzünk majd, és a nedves, nyirkos időben könnyebben megfázhatunk. Az esőkabátra egész nap szükségünk lesz, az esernyő használata az erős szél miatt körülményes lehet.
A megfázás elkerülése érdekében igyunk egy csésze gőzölgő teát, amely amellett, hogy kellemesen felmelegít rengeteg előnyös tulajdonsággal is bír. A kedvező hatások a tea alkotóelemeinek köszönhetők. Legfontosabbak a polifenolok és a flavonoid származékok. Az előbbi baktérium- és vírusölő hatású, illetve gátolja a "rossz" LDL-koleszterin felszívódását, ezáltal akadályozza az érelmeszesedés és más szív- érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A flavonoid vegyületek antioxidáns hatású anyagok, így megkötik a szervezetünkben felhalmozódott szabad gyököket.
Ezen kívül a teafogyasztás csökkenti bizonyos daganatfajták kialakulásának kockázatát, úgymint a gyomorrákét, az emésztő szervrendszeri daganatokét és a húgyhólyagrákét. Káliumtartalmának köszönhetően vizelethajtó hatása révén növeli a vese kiválasztását. Naponta 3-4 csésze tea fogyasztása ajánlott.

Csütörtökön nem lesz fronthatás. A nap folyamán nyugat felől fokozatosan csökkeni kezd a felhőzet, és a vonuló gomolyfelhők mellett néhány órára előbújik a nap. A napsütés jó hatással lesz szervezetünkre és közérzetünk is javul. A naposabb nyugati megyékben érdemes lesz kisebb sétára indulni.

Pénteken egy melegfront éri el hazánkat. Hatására a változó felhőzet mellett néhány órás napsütésre is számíthatunk, pár fokot erősödik a nappali felmelegedés. A frontra érzékenyeknél fejfájás, fáradékonyság, levertség jelentkezhet. A közlekedők fokozottan ügyeljenek, mert csökken a koncetrációs képesség, nő a reakcióidő.