Orvosmeteorológia - pénteken gyenge melegfront

Vágólapra másolva!
Pénteken egy gyenge melegfront érkezik a Kárpát-medence térségébe, hétvégén enyhe idő ígérkezik, ám megjelennek a reggeli tartós ködfoltok. A csökkenő páratartalom és a néhány órás napsütés javítja közérzetünket.
Vágólapra másolva!

Pénteken a hideg, ködös reggelen ismét növekszik a meghűléses megbetegedések esélye. A köd helyenként napközben is megmarad, de különösen délen és nyugaton ismét kisüthet a nap. Rétegesen érdemes öltözni. Míg reggel és este télikabátra valamint sapkára van szükség van, délután a naposabb tájakon lengébb öltözet is elegendő.

Szombaton továbbra is gyenge melegfronti hatás érvényesül, főként az északi országrészben lesznek tartósan ködös területek. Az arra érzékenyeknél fejfájás, fáradékonyság jelentkezhet. A köd, a párás idő sajnos a kórokozók terjedését is meggyorsíthatja. A légszennyezettség alig változik, a belvárosok szennyezettsége jelentős. A tartósan ködös tájakon a ténylegesnél is hidegebbet érzünk.

A légszennyezettség növekszik, különösen a reggeli csúcsforgalomban halmozódnak fel gyorsan a levegőben a szennyező részecskék.

A tél közeledtével egyre nagyobb hangsúlyt tegyünk a változatos, vitamindús étkezésre. Inkább a minőségen van a hangsúly, mint a mennyiségen, sőt egy mérsékelt önuralom az étkezés területén csak kedvező hatással lehet.