Éjszaka is termelni fog az óriás naperőmű a Szaharában

Vágólapra másolva!
Szaharai napenergia áramlik Európába. A terv nem sci-fi: mindezt 2015-re ígéri a németek által létrehozott Desertec csoport, mely egyötöd magyarországnyi területen épít naperőmű-rendszert a sivatagban.
Vágólapra másolva!

Egy lépéssel közelebb került megvalósulásához október 30-án az a 400 milliárd dolláros (240 milliárd eurós) projekt, melynek során Észak-Afrika sivatagaiból szállítják majd át a napenergiából eredő elektromos áramot Európába. Ezen a napon lépett tizenkét, többségében európai vállalat konzorciumra a Desertec alapítvánnyal közösen.

A Desertec Ipari Kezdeményezés (DII) lényege, hogy 2050-re - vagy még annál is hamarabb - Európa összes energiaigényének mintegy 15%-át fedezze a Szahara sivatagán és a Földközi-tengeren keresztül húzódó vezetékek segítségével. Az elektromos áramot a sivatagok napenergiájából fogják nyerni.

A projekt létrehozását a német Munich Re, a világ legnagyobb viszontbiztosítója kezdeményezte, és Németország legnagyobb energiacégei léptek be nemrég megalakult konzorciumba, többek között például a Siemens, az E.ON energiaszolgáltató, az ABB és a Deutsche Bank.


2015-re Európába érne

A tervek szerint 2015-re képesek lesznek a Szahara napenergiájából előállított elektromos áramot eljuttatni Európába. "Fontos mérföldkövet hagytunk el azzal, hogy ez a konzorcium megalakult. Ráadásul határozottan profitábilis üzletről van szó" - így kommentálta Peter Höppe professzor, a Munich Re klímaváltozással foglalkozó osztályának vezető szakértője az eseményt a The Guardian brit napilapnak. Höppe azt is hozzátette, a világ két legégetőbb problémája az elkövetkezendő években a klímaváltozás megfékezése és az energiabiztonság lesz, ez a terv pedig hatalmas lépés mindkettő lehetséges megoldása felé.

A technológia, amelyet a projekt során használni kívánnak, az úgynevezett CSP (Concentrated Solar Power), azaz 'koncentrált napenergia. A megoldás lényege, hogy tükrök segítségével összpontosítják a nap sugarait egy konténerekben tárolt folyékony halmazállapotú anyagra. A felizzított folyadék turbinákat működtet, amelyek elektromos áramot termelnek.


Éjszaka is működik

A módszer legnagyobb előnye az eddig használt fotovoltaikus napelem-telepekkel szemben - amelyek a napfényt alakítják közvetlenül elektromos energiává - az, hogy a kellőképpen forró folyadékot speciális konténerekben tárolják, ezért a generátorok nem csak napközben képesek zavartalanul működni.

Forrás: AFP

A napsugarakat koncentráló, tükrös naperőmű az izraeli Negev-sivatagban

A technológia egyébként nem új: már majdnem két évtizede működnek koncentrált napenergia-telepek Kalifornia és Nevada sivatagaiban az Egyesült Államokban. Ami a Desertec terveivel kapcsolatban újdonságnak számít, az a projekt nagyságrendje, illetve hogy a kivitelezés során olyan új, magasfeszültségű, közvetlen kábelekkel tervezik összekötni Észak-Afrikát és Európát, melyek az elektromosságot minimális veszteséggel juttatják el hatalmas távolságokba. A konzorcium összesen 17 000 négyzetkilométert - körülbelül egyötöd magyarországnyi területet - fedne le a naperőművekkel.


Nagy lépés a fenntartható energiaellátás felé

A DII elnöki posztjára Paul van Son energiaipari szakértőt nevezték ki, aki korábban vezető pozíciókban dolgozott több olyan cégnél is, amelyek a megújuló energiaforrások és az energiagazdálkodás terén kiemelkedő fejlesztéseket hoztak létre. Van Son és az általa összegyűjtött stáb hamarosan kidolgozza mind az energiaültetvények, mind pedig az infrastruktúra gyakorlati részleteit.

A Desertec Ipari Kezdeményezés egyébként Európa-szerte széles körű támogatást élvez. Az Angela Merkel által vezetett, újonnan megválasztott német koalíciós kormány például határozottan azt reméli, a projekt segítségével a jövőben többé már nem lesznek teljesen rászorulva az Oroszországból érkező gázra. Bár Algéria és Líbia eddig is jelentős olaj- és gázexportőrnek számítottak, az észak-afrikai kormányokat szintén lelkesíti a terv, amelynek segítségével még jobban, illetve környezetkímélőbb módon aknázhatják ki meglévő természeti erőforrásaikat.


Gyorsan terjedhet a technológia

A DII szakértői szerint a sivatagokba csupán hatórányi napsütés alatt több energia érkezik a Napból, mint amennyi az emberiség egy egész éves fogyasztásának igénye. Ha a technológiát tökéletesítik, és a megfelelő infrastruktúra is kiépül, a jövőben végül a Föld teljes energiaigénye biztosítható lesz a Napból nyert áram segítségével.

Biztosíthatatlan károkat okozhat a klímaváltozás

A Munich Re már a hetvenes évek eleje óta foglalkozik a kérdéssel, vajon az éghajlatváltozás milyen hatással lesz a biztosítási szektorra nézve - teszi hozzá Peter Höppe, a cég klímaváltozással foglalkozó szakembere szerint a cég. Extrém időjárási jelenségek már manapság is gyakran előfordulnak, és kutatásaik szerint elképzelhető, hogy néhány évtizeden belül ezek az események teljesen biztosíthatatlanná válnak, ez pedig az egész iparág kríziséhez vezethet. A Munich Re emiatt is motivált a Desertec projekt finanszírozásában, és állításuk szerint nem csak ők, de több bank is jelezte határozott befektetési szándékát.

Néhány kisebb, koncentrált elven alapuló naperőmű már most is működik Spanyolországban, illetve Észak-Afrikában, de a belőlük nyert áramot egyelőre csak helyben hasznosítják. A Desertec tervei alapján azonban öt éven belül nagy, egyenként egy gigawattos energiaállomások jönnek majd létre, ahonnan a Földközi-tengeren keresztül Európába exportálják az elektromos áramot.

Az Észak-Afrikában létesített naperőmű-mezőkön nyert áramot nem csak Európa, de a helyiek is hasznosíthatják majd. Afrika ezen részén viszonylag alacsony a populáció, emellett hatalmas sivatagos területekkel rendelkezik, ezért itt a jövőben akár teljes mértékben az új technológiára támaszkodhatnak. Hasonló a helyzet Ausztrália egyes részein, ahol ezért már el is kezdődött a helyi Desertec-projekt kidolgozása.

Hirschl Zsuzsanna