Egy kávéra elég a világ első ozmotikus erőművének árama

Vágólapra másolva!
Átadták a világ első ozmóziserőművét kedden Norvégiában. Az édes és sós víz keveredéséből energiát nyerő berendezés ereje jelenleg csak egy kávéfőzőt tud működtetni, de érdemes vele kísérletezni, mert megbízhatóbb áramforrás lehet, mint a szél- és a naperőművek.
Vágólapra másolva!

A szennyezésmentesen áramot termelő erőmű egyelőre csak kísérletezésre alkalmas. A prototípust az oslói fjordon, a fővárostól mintegy 60 km-re délre, Tofte városába telepítették, és a trónörökös felesége, Mette-Marit hercegnő avatta fel.


A nyomáskülönbséggel termel áramot

Az erőmű beindításával a Statkraft norvég állami energiakonszern azt akarja nagy léptékben tesztelni, hogy milyen mennyiségben állítható elő energia az édes és sós víz találkozásánál kialakuló nyomásból. A két különböző víz találkozásában rejlő hatások energiává alakításának ötlete már régen megfogalmazódott, a megvalósítás azonban csak most vált lehetővé. Az erőműben egy különleges, extrém finom membrán segítségével használják ki a nyomáskülönbséget, a sós vizes oldalon elhelyezett turbinák ezt alakítják energiává.

A prototípus egyelőre csak 2-4 kilowatt áramot termel, amivel körülbelül egy kávéfőzőt lehet működtetni, de tesztcélokra ennyi is elég. A Statkraft mérnökeinek a fő feladata a membrán hatékonyságának növelése. Jelenleg egy négyzetméter membrán révén 1 watt áramot lehet előállítani. A cél az 5 watt/négyzetméteres teljesítmény elérése, amivel az ozmózisos áram ára hasonló lenne a többi, megújuló forrásból nyert energiáéhoz.

ForrA!s: AFP

Dolgoznak az ozmózisos erőmű prototípusán

A Statkraft reményei szerint 2015-től már kereskedelmi célú használatra is alkalmas lehet az erőmű. "Az ozmózissal nyert energia megújuló és tiszta forrás, ami globális léptékben akár 1600-1700 terawatt (TWh) energiát képes termelni, amennyiben a hatékonyságon valóban sikerül javítani. Ez Kína 2002-es energiafelhasználásával vagy az EU energiaigénye felével egyenértékű" - magyarázta a Statkraft szóvivője.


Stadionméretekben gondolkoznak

A vállalat szerint egy 25 megawatt áramot termelő erőmű körülbelül akkora lenne, mint egy futballstadion, és mintegy ötmillió négyzetméter membránt kellene beleépíteni. Egy ilyen teleppel már 30 ezer európai háztartást lehetne villannyal ellátni. Ozmózisos erőművet mindenhol lehet telepíteni, ahol az édesvíz a sóssal keveredik. A módszer előnye, hogy ezen az éghajlaton megbízhatóbb, kiszámíthatóbb áramforrás, mint a szél- és a napenergia. Európában mintegy 180 TWh-nyi kapacitást lehetne kihasználni, ami a jelenlegi fogyasztás 5 százalékát fedezné.

"Büszkék vagyunk arra, hogy - olyan időkben, amikor az éghajlatváltozás egyre nagyobb kihívásokat jelent, és nő az igény a tisztább energia iránt - olyan megújuló energiaforrással tudunk előállni, amelyet még soha nem használtak" - mondta a prototípus avatása alkalmából Bard Mikkelsen, a villamosipari vállalat vezetője. A vállalat Európa legnagyobb megújulóenergia-termelője. Norvégia áramigényét szinte teljes mértékben vízi erőművekből fedezik.