Orvosmeteorológia - borongós hétvége frontokkal

Vágólapra másolva!
A hétvégén változékony időnk lesz. Gyenge fronthatások okozhatnak panaszokat.
Vágólapra másolva!

Pénteken a reggeli órákban sokfelé lesz ködös, párás az idő. A nyirkos levegőben sajnos gyorsabban terjednek a kórokozók. Éppen ezért nagyon fontos az alapvető higiéniai szabályok szigorú betartása. Mossunk gyakran kezet, köhögjünk könyökhajlatba vagy zsebkendőbe, a zsebkendőt használat után azonnal zárt szemetesbe dobjuk, stb. A légszennyezettség a reggeli csúcsforgalomban hirtelen növekszik, de az ország nagy részén nem éri el az egészségügyi határértéket. Napközben a légköri átkeveredés beindul, a szennyezettség csökken. Néhány órára kisüt a nap, de nyugat felől egyre több helyen lehet gyenge esőre számítani, az ott élők, később az északi országrész lakosai is vigyenek magukkal esernyőt. A téli félévre való tekintettel különösen fontos a változatos, vitamindús étrend.

Szombaton gyenge hidegfront érkezik. Többfelé kell csapadékos időre számítani. A borongós időben lehangoltabbak lehetünk. A frontérzékenyek fejfájást, ízületi fájdalmakat tapasztalhatnak.

Vasárnap gyenge melegfront terhelheti szervezetünket. A reggeli ködös időben a kórokozók ismét támadásba lendülnek. Aki teheti, maradjon otthon a délelőtti órákban, és pihenjen. A nap folytatásában azonban megerősödik a szél és több-kevesebb időre a nap is kisüt. Egy sétához mindenképp alkalmas lesz az idő.