Orvosmeteorológia - borongós idő, fronthatások a hétvégén

Vágólapra másolva!
Az elkövetkező napokban csak kevés napsütésben lesz részünk, helyenként tartósan ködös marad az idő. A borongós idő hangulatunkon is nyomot hagyhat.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint pénteken kettős fronthatás érvényesül, míg szombaton gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. Vasárnap fronthatás nem várható. Pénteken és szombaton élénk lesz a légmozgás, ami a fokozottan érzékenyeknél szédülést, fejfájást válthat ki. A nappali felmelegedés mérséklődik, öltözzünk rétegesen, melegen. Kesztyűt, sapkát, sálat is vegyünk. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, növeljük a vitaminbevitelt.

Pénteken borongós időre készülhetünk, csak a déli és keleti megyékben lehetnek rövid napos időszakok. A Dunántúlon kisebb eső, esőszitálás is kialakulhat. A közlekedők a reggeli órákban foltokban ködös, párás időre, csökkent látástávolságra számíthatnak. Napközben általában javulnak a közlekedési feltételek, de helyenként tartósan megmaradhat a köd. Kettős fronthatás várható, emiatt fejfájás, vérnyomás ingadozás, alvási és koncentrációs zavarok jelentkezhetnek. A reflexek lassulhatnak, ami a reakció idő növekedését eredményezi. A légszennyezettség közepes mértékű, és kissé emelkedik.

Szombaton gyenge hidegfronti hatás terheli a szervezetet. A frontérzékenyek fejfájást, ízületi és izomfájdalmakat tapasztalhatnak. Reggel ködfoltok lassíthatják a közlekedést. Ismét borongós időnk lesz, rövid napos időszakokra inkább délután számíthatunk. A légszennyezettség csökkenésnek indul.

Vasárnap számottevő fronthatás nem várható. Hajnalban helyenként fagypont alá csökken a hőmérséklet. A nyugati megyékben borús, tartósan ködös időre készülhetünk, máshol rövidebb-hosszabb időre előbukkan a nap.