Óriás jégsziget úszik Ausztrália felé

Vágólapra másolva!
Sydney kikötőjénél kétszer nagyobb területű az az antarktiszi jéghegy, ami délnyugatra sodródva 1700 kilométerre megközelítette Ausztrália nyugati partjait. Ütközéstől viszont nem kell tartani: a melegebb vizekben darabokra esik szét az óriás jégtömb.
Vágólapra másolva!

A 19 kilométer szélességű, B17B kódnevű jégmezőt Neal Young ausztrál gleccserkutató a NASA műholdfelvételeinek segítségével vizsgálta meg. Elmondása szerint ilyen szokatlan jelenség csupán egyszer fordul elő egy évszázadban, pontosabban azóta, amióta a 19. században megindult a rendszeres kereskedelmi hajóforgalom Ausztrália és Nagy-Britannia között. Viszont ahogy a klímaváltozás miatt egyre melegebb lesz a tengerek vize, gyakrabban lehet számítani antarktiszi eredetű óriásjéghegyek felbukkanására. Az utóbbi fél évszázadban a déli kontinens átlaghőmérséklete a világátlag hatszorosával, 2,4 Celsius fokkal nőtt meg.

A jégóriás 140 négyzetkilométeres - ehhez képest Hong Kong szigete 80 négyzetkilométeren terül el. Eredetileg 400 négyzetkilométeres volt, de ahogy Ausztrália fele haladva egyre melegebb vizekre sodorták a tengeráramlatok és a szél, két kisebb darabra vált szét. "Ez a jéghegy körülbelül egy évig kibírta a nyílt tengert, amint lassan északi, északkeleti irányba sodródik" - magyarázza Young, az Antarktiszi Klíma- és Ökoszisztéma-kutatási Központ (ACECRC) munkatársa.

Forrás: NASA Goddard Űrközpont

Innen ered a jégsziget (jobbról a negyedik)

Forrás: NASA Goddard Űrközpont

A jégmező a NASA űrfelvételén

Amennyiben a jégsziget elérné a nyugat-ausztrál partokat, a Richter-skálán hármas-négyes erősségű rengést okozva ütközne a partvonalnak. A gleccserkutató szerint a katasztrófa bekövetkezése nem valószínű, mert amennyiben a jégsziget tovább halad észak felé, többszáz kisebb jéghegyre fog szétesni. A jéghegy-flotta viszont veszélyeztetheti a hajóközlekedést, amennyiben valóban közelebb sodródik a parthoz.

A jégmonstrum nagyjából tíz évvel ezelőtt szakadhatott le a déli-sarki jégpáncéljáról és jó ideig csak lassan úszkált az antarktiszi kontinens körül. A jéghegyet egyébként azután azonosították, hogy az ország keleti partjainál fekvő Macquarie-sziget közelében két viszonylag nagyobb jégdarabot vettek észre, melyeket több mint száz kisebb, Új-Zéland felé tartó társuk követett.

Az elsodródott jéghegy feltehetően azok közül a tömbök közül való, amelyek 2002-től kezdődően szakadtak le az antarktiszi Ross-jégmezőről. Az antarktiszi selfjég-mezők történetében az utóbbi harminc év legnagyobb eseménye volt, amikor a 3250 négyzetkilométer területű és mintegy 220 méter vastag Larsen-B jégself összeomlott, majd több ezer kisebb tömbre darabolódva eltávolodott a kontinenstől. Idén március 25-én újabb, 415 négyzetkilométer területű jégmező szakadt le az Antarktiszról, amely évszázadok, de akár másfél ezer éve lehetett az úgynevezett Wilkins-jégself peremén.