Komoly havazással érkezett meg a tél az Egyesült Államokba

Vágólapra másolva!
Viharos szél, fagyos, hideg idő és rengeteg hó. Ezek jellemzik az Egyesült Államok időjárását a héten.
Vágólapra másolva!

A hét eleje óta Kanada felől hideg, sarkvidéki eredetű levegő áramlik az Egyesült Államok térségébe. Hétfőn az ország északi része fölött örvénylő alacsonynyomású képződmény frontrendszere mentén szeles, csapadékos időjárás alakult ki az ország nyugati államaiban. A frontrendszer fokozatosan vonul kelet felé, így az ország más részén is havazás, helyenként fagyott eső nehezíti az életet.

Az ország délnyugati részén található, sivatagi éghajlatú Arizona állam egyik városában, Flagstaffban is havazott, ahol a korábbi, 1959-ból származó 12,5 centiméteres rekordhavazás lett a múlté egyetlen nap alatt. Hétfőn a korábbi rekord négyszerese hullott le, fél méteres hótakaró borította be a város utcáit. A havazás a sivatagi éghajlatú területen ritkaság számba megy, hisz többnyire a forró nyarakat, enyhe telek követik a térségben.

Sierra Nevada hegyeiben 90 centiméteres hótakaró alakult ki, Utah állam hegységeiben pedig még ennél is több, 120 centiméter hó hullott.

Szerdán a frontrendszer keletre helyeződésével, az Egyesült Államok középső államait, Iowat, Nebraskát, Minnesotát, Wisconsint és Illinoist is elérte a viharos idő. Iowa déli részén 30 centiméter hó hullott, amely erős, viharos széllel párosult.

A frontrendszer lassan elhagyja az országot, de a Nagy tavak vidékén a hétvégéig újabb kiadós havazásra számítanak a szakemberek, a lehulló friss hó mennyisége akár a 100 centimétert is elérheti.