Gombás-rizses csomagolás helyettesíti a műanyagot

Vágólapra másolva!
Ha új vécékagylót rendelsz, nem kizárt, hogy a jövőben kerti trágyába lesz csomagolva. Műanyag helyett mezőgazdasági hulladékból és gombából készít csomagolóanyagot két amerikai üzletember a polisztirén csomagolás zöld alternatívájaként.
Vágólapra másolva!

Sűrűbb az expandált polisztirénnél, így nehezebb tárgyakat biztonságosabb csomagolni az új, zöld csomagolóanyagba, az EcoCradle-be (ökobölcsőbe), de egyébként ugyanúgy használható, mint a hagyományos műanyag. A másik különbség, hogy nem gyártják, hanem egyszerűen nő.

Az EcoCradle alapanyagául szolgáló gomba hét nap alatt, öntözés és műtrágyázás nélkül több kilométer hosszú, vékony, fehér fonalat termel, amely kötőanyagként közrefogja és tápanyagként hasznosítja a mezőgazdasági hulladékot, például a gyapotmag, a pohánka és a rizs héját.

Az elkészítés módja: a hozzávalókat egy hétig sötétben kell tartani szobahőmérsékleten, ennek eredményeként áll elő a kompakt, könnyű anyag, amely akár 800 Celsius-fokot is kibír. Gyártási ára körülbelül megegyezik a polisztirénével. A feltalálók állítása szerint az alapanyagul szolgáló héjak megválogatásával a megrendelők igényei szerint lehet alakítani az anyag sűrűségén, rugalmasságán és felületének minőségén.


Ehető is, de nem ajánlják

Az ökocsomagolást éppen meg is lehet enni, mert természetes alapanyagokból készült, így egészségügyileg nem kockázatos. Ám mivel tápanyagokat nem tartalmaz és az íze sem finom, a gyártó cég nem ajánlja a fogyasztását annak ellenére sem, hogy a kész EcoCradle már nem tartalmaz spórákat és allergén anyagokat általában.

Forrás: ecovativedesign.com

Így néz ki az EcoCradle (forrás: Ecovative Design)


A csomagolóanyag előállításához tizedannyi energiára van szükség, ráadásul üvegházgázok, például szén-dioxid kibocsátása nélkül termeszthető - közölte a 24 éves társfeltaláló, Eben Bayer. Az ökobölcsőt előállító telepet vízierőműből származó árammal látják el (a helyszín egy New York állambeli kisváros, Green Island Albany közelében), így az üzem nem bocsát ki üvegházgázokat. A csomagolóanyag teljes mértékben lebomlik biológiai úton, akár a levegőn, de akár anaerob környezetben, így komposztálható és trágyaként hasznosítható.

Az expandált polisztirént kőolajból vagy földgázból állítják elő - ehhez képest az EcoCradle "termesztéséhez" mindig a környék mezőgazdasági termeléséből származó, egyébként értéktelen hulladékot lehet felhasználni.

A feltalálók kifejezetten kerülik azokat a melléktermékeket, amelyeket állati tápanyagként vagy biodízel-alapanyagként még fel lehet használni, és a nagy lignin- (faanyag) tartalmú hulladékokat keresik. Texasban és Kínában a gyapot, Virginiában vagy Spanyolországban a rizs vagy a szójabab héját lehet felhasználni. A költségcsökkentés mellett a háttérben az áll, hogy a feltalálók a lehető legkisebbre akarják csökkenteni az alapanyagok és késztermékek szállításából adódó környezetszennyezést.

"Hosszú távú elképzelésünk az, hogy minden műanyagot és habot helyettesítsünk, és mérsékeljük környezetvédelmi következményeiket" - mondta Eben Bayer, aki egyben a gyártó cég vezérigazgatója is. A csomagolóiparban a polisztirén alapú műanyagok ma igen elterjedtek, az amerikai hulladéklerakók teljes szemétmennyiségének 30 százalékát teszik ki - tette hozzá. Az EcoCradle-t már szabadalmaztatták az Egyesült Államokban, valamint 30 további országban, beleértve európai uniós tagállamokat is.