Orvosmeteorológia - a vírusok is meghátrálnak a hidegben

Vágólapra másolva!
Bár az elkövetkező napokban az extrém téli időjárás próbára teszi az emberi szervezetet, a hidegbetörésnek vannak igen kedvező következményei is. Mindenesetre az öltözetre jól oda kell figyelni!
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika jelentése szerint csütörtökön és pénteken gyenge hidegfronti hatás érvényesül, míg szombaton nem várható számottevő fronthatás.

Csütörtökön keleten, északkeleten még gyakran lesz havazás, hószállingózás, máshol a változó felhőzet mellett egy-két órára előbukkanhat a nap. A naposabb nyugati tájakon erős széllökés miatt a ténylegesnél is hidegebbet lehet érezni, keleten pedig a borultság csökkenti a hőérzetet. Egész nap fagy várható. Vastagon kell öltözni, a végtagok, a fej és a nyak különösen nagy védelmet kapjon! Munkahelyre, iskolába váltócipőt érdemes vinni, nem túl egészséges órákig a meleg téli lábbeliben tartózkodni. A fűtött helyiségek levegője szélsőségesen kiszáradhat, érdemes bepárologtatást alkalmazni. Szerencsére a fagyos időben a kórokozók - többek között a vírusok - terjedése lelassul, ebben az alacsony páratartalomnak és a viszonylag kis légszennyezettségnek is szerepe van.

Pénteken hajnalban néhol kiderül az ég, és -10 fok alá csökken a hőmérséklet. Az étvágy fokozódik, a szervezet energiaigénye megnő. A változatos és vitamindús táplálkozás mellett most az átlagosnál több szénhidrátot és zsiradékot sem árt fogyasztani, de a mértékletesség betartása továbbra is az egészség javára válik. A hosszú éjszakák miatt a magányosok, idősek körében a letargia, levertség érzés jelentkezhet. Egyedülálló, idős ismerősök meglátogatása vagy felhívása csodákat tehet!

Szombaton kora reggel a derült és szélvédett tájakon -15, -20 fokos hideg sem kizárt. Extrém vastagon öltözzünk! Napközben ismét sokfelé várható hóesés. A szabadtér és a fűtött helyiségek közötti gyakori helyváltoztatás megviselheti a szervezetet! Külső sporttevékenység, szánkózás, síelés után ajánlott a gyors átöltözés. Bőrünk a nagy hidegben gyakran kiszárad, ajánlott a bőrápolók használata.