Csak 90 civil vehet részt a klímacsúcs legfontosabb napján

Vágólapra másolva!
Egyre szigorúbbak a biztonsági intézkedések a vége fele közeledő klímacsúcson Koppenhágában. A környezetvédelmi szervezeteket egyaránt frusztrálják a toporogva haladó tárgyalások és a konferenciaközpontba belépők megválogatása.
Vágólapra másolva!

A tiltakozások és a bizonytalanság napja volt a szerda a klímacsúcson. A tüntetők között volt Bárány Róbert, az OzoneNetwork tudósítója.

Mivel a rendőrség gumibotozással és autókkal megerősített kordonnal akadályozta meg, hogy a tömeg az ENSZ klímatárgyalások helyszíne, a Bella Center konferenciaközpont közelébe érjen, tudósítónk telefonon jelentkezett be. A most már miniszterek, kormány- és államfők részvételével zajló klímacsúcson a csütörtöki nap kritikus fontosságú, mert péntekig meg kéne egyezni a klímaváltozás elleni globális küzdelemről.

Éppen a megegyezés érdekében gyakorolnak egyre erősebb nyomást a civil szervezetek. A tüntetők hatékonyságot és átlátható megállapodást követelnek - ehhez képest több nemzetközi környezetvédelmi szervezet delegációját nem engedték be a konferencia helyszínére, köztük a Föld Barátai tagjait, annak ellenére, hogy a 70 országban jelen lévő szervezet a világ legnagyobb környezetvédelmi szövetsége.

Az OzoneNetwork a klímacsúcson


A nap folyamán végül az ENSZ felajánlotta a szervezetnek, hogy tizenkét képviselőjük beléphet a konferenciaközpontba, azonban ezt a Föld Barátai nemzetközi központja elutasította - tudósít a Guardian. "Ezek a drákói intézkedések teljesen igazságtalanok. Nemet mondtunk az ajánlatra" - nyilatkozta a brit napilapnak Magda Stoczkiewicz, a szervezet európai részlegének igazgatója. A konferencia helyszínére csütörtökön 1000 ember léphet be a civil szervezetek képviseletében, míg a döntő pénteki napon csak 90.

A koppenhágai járókelők ezenközben a klímaváltozással kapcsolatos művészeti eseményeken és számos kapcsolódó rendezvényen vehettek részt a belvárosban. A dán fővárosban szerda este hét órakor lekapcsolták egy órára a villanyokat - ez volt a Föld Órája akció. 500-600 ember részvételével lampionos felvonulás indult Koppenhágában a városháza előtti térre, ahol a város karácsonyfáján is kialudt a díszkivilágítás. A megmozdulás üzenete: a klímakatasztrófa elkerülése érdekében sürgősen megelőző intézkedéseket kell tenni. Nem sokkal hét után részlegesen a Bella Centerben is kialudtak a fények.

A városháza előtti téren a megmozdulás záró része az lett volna, hogy Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár átveszi az ún. népek gömbjét, hogy a benne levő üzeneteket adja át a klímacsúcson részt vevő 115 állam- és kormányfőnek. A főtitkár azonban nem sokkal a Föld Órája kezdete előtt lemondta részvételét.