Vágólapra másolva!
Hideg téli időjárás uralkodik a Brit-szigetek délkeleti, keleti területein. A hőmérséklet nappal is fagypont alatt marad és az említett területeken többfelé havazik.
Vágólapra másolva!

Nyugat-Európa térségében egy sekély ciklon alakítja az időjárást, csapadékos időt okozva a Brit-szigetek délkeleti, keleti területein és Franciaország északnyugati részén. Mivel észak felől ezzel egy időben rendkívül hideg levegő áramlik a térségbe, a csapadék az említett területeken hó formájában hullik.

Az angol meteorológiai szolgálat, a Met Office szerint az ország délkeleti, keleti megyéiben 5-10 centiméter, de helyenként, főként a hegyekben akár 15-20 centiméter hó is lehullhat a mai napon.

Ekkora havazás az ország déli részén viszonylag ritkán fordul elő, a szigetország nedves-óceáni éghajlatnak köszönhetően. Itt a fő éghajlat alakító tényező, a nyugatias szelek által a térségbe szállított nedves, enyhe levegő. Az óceán nagy fajhője miatt, nyáron fűt, télen pedig hűt, így a térségben ritkák a hőmérsékleti szélsőségek, hűvös nyarak és enyhe telek váltják egymást. Vastagabb hótakaróval többnyire csak az ország északi területein és a magasabb hegyekben találkozhatunk.

A szigetország délkeleti részén már a reggeli órákban elkezdődött a havazás, és helyenként már 5 centimétert meghaladó hótakaró borítja a tájat. Az angol fővárosban, Londonban is havazik. Az erős északias szél miatt többfelé hófúvás nehezíti a közlekedést. A havazás várhatóan a késő esti órákig folytatódik a térségben.