A Jangce-folyó is megváltozik a klímaváltozás miatt

Vágólapra másolva!
Kína és egyben egész Ázsia legnagyobb folyója a Jangce, amely közel 400 millió embernek megélhetését biztosítja. A kérdés az, hogy vajon meddig, a klímaváltozás ugyanis komoly hatással lehet a térség éghajlatára.
Vágólapra másolva!

A maga 6300 kilométerével a Jangce-folyó Ázsia leghosszabb folyója. A folyó mentén közel 400 millió ember él, akiknek élete kisebb-nagyobb mértékben függ a folyótól, és az ország ivóvizének 35 százalékát is innen nyerik. Már évekkel ezelőtt felröppent a hír, hogy a folyó ökoszisztémája az emberi tevékenység hatására olyan mértékben károsult, hogy az már visszafordíthatatlan, és vize több száz kilométer hosszúságban erősen szennyezett. Az elmúlt hetekben újabb hírek érkeztek a térségből. A legújabb tanulmányok szerint a Jangce-folyó környékén élőknek a következő évtizedekben az egyre szélsőségesebbé váló időjárással is meg kell küzdeniük.

Mit okoz a klímaváltozás a Jangce-folyó medencéjében?

A következő ötven évben egyre gyakoribbá váló áradások, szárazságok, hőhullámok és hóviharok írhatók majd a klímaváltozás számlájára a Jangce-folyó medencéjében, állítja a Természetvédelmi Világalap által nyilvánosságra hozott tanulmány.

Az átlaghőmérsékletben bekövetkező 1,5-2 fokos emelkedés katasztrofális következményekkel járhat.

A 90-es években a korábbi három évtizedhez képest 0,33 fokot emelkedett a térség átlaghőmérséklete, 2001 és 2005 pedig további 0,71 fokos átlaghőmérséklet emelkedés volt tapasztalható.

A Jangce-folyó, amellett hogy több millió ember lakóhelyéül szolgál otthont ad, olyan különleges állatfajoknak, mint amilyen az óriáspanda vagy a Jangce-delfinek. A klímaváltozás ezeket a fajokat, és a térségben élő vízi madarakat is komolyan veszélyezteti. A tanulmány szerint ugyanis az időjárás-változás a mezőgazdaság mellett az erdőségeket, a lápos és part menti területeket fogja a leginkább érinteni. A vizenyős területek kiterjedése folyamatosan csökken majd, míg a globális átlaghőmérséklet okozta tengerszint-emelkedés következtében, a folyó torkolatánál fekvő nagyobb városok, mint a 13 millió lakosú Sanghaj, kerülnek veszélybe.

A szélsőséges időjárási események, mint amilyenek a nagy viharok, extrém esőzések okozta áradások, vagy éppen a csapadékhiány miatt kialakuló szárazságok és a nyári extrém hőhullámok száma tovább fog növekedni, ha a klímaváltozást nem sikerül megfékezni, állítja a Kínai Tudományos Akadémia és a Kínai Meteorológiai Szolgálat közreműködésével készült tanulmány egyik vezetője.

Forrás: AFP

Ázsia leghosszabb folyója a Jangce

Megoldások a klímaváltozás okozta problémákra

Több konkrét javaslat is készült a klímaváltozás hatásainak mérsékléséről, valamint a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás lehetőségeiről. Az egyik lehetséges út a folyó menti területeken zajló munkálatok rendezett, egységes irányítása oly módon, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek a termelési rendszerek újra szabályozására. Másik megoldásként a piacalapú vízgazdálkodás bevezetését, a hatékonyabb földművelést és a tudatosabb vízfelhasználást említik.

A klímaváltozáshoz kapcsolódó alkalmazkodás lehetőségeiről világszerte viszonylag kevés tanulmány készült. Ez a jelentés azonban a döntéshozóknak és a kutatóknak is kiváló alapot jelent.

A Jangce-jelentés az alkalmazkodásra fekteti a legnagyobb hangsúlyt. Az alkalmazkodást segítő technológiákba való beruházás biztosíthatja, hogy a folyó környéke továbbra is élhető maradjon annak a közel fél milliárd embernek, akik a térségben élnek, mondja James Leape, a Természetvédelmi Világalap főigazgatója.