Vágólapra másolva!
Moszkvában hétfőn 100 éves rekordot döntött meg a lehullott hó mennyisége. A havazás káoszt okozott az utakon, több száz kilométer hosszan kígyóztak az autók. Amerikában is rekord havazásra került sor a hétvégén.
Vágólapra másolva!

Az orosz fővárosban hétfőn legalább 19 cm hó hullott, ezzel megdőlt a december 21-re vonatkozó, 100 éve fennálló rekord, ami mindössze 6 cm volt. Mindezt vasárnap 23 centiméternyi hó előzte meg.

A vastag hótakaró megbénította a közlekedést, közel 1700 kilométer hosszan sorakoztak az autók az utakon a reggeli-délelőtti órákban. Ez a Moszkva-Szentpétervár távolság több mint kétszerese.

A meteorológusok mára, azaz keddre havazást már jeleznek előre, de szerdán és szombaton újabb havazásra számítanak, igaz csak kis mennyiségben.

A hétvégén az amerikai kontinensen is intenzív havazásra, hóviharokra került sor. Washington környékén, szombaton 60 cm hó esett le, annyi, amennyi általában egy egész téli szezon alatt szokott, és 2003 februárja óta nem került sor ekkora havazásra.

New Yorkot is 41 cm-es hó takarta be. A meteorológusok szerint az amerikai fővárosban általában januárig nem jellemző a hóesés, a mostani minden idők legintenzívebb decemberi havazása volt.

Az ítéletidőben hatan vesztették életüket, fennakadások voltak a légi és földi közlekedésben, és szünetelt az áramszolgáltatás.