Orvosmeteorológia - az enyheség sajnos kedvez a kórokozóknak

Vágólapra másolva!
Az ünnepek alatt meglehetősen enyhe idő lesz különösen csütörtökön és pénteken. A fagyok eltűnésével sajnos a kórokozók, vírusok terjedése is felgyorsul, de szerencsére a nagy légköri átkeveredés miatt a folyamat korlátozva lesz. Gyors frontátvonulások lesznek, különösen a péntek esti hidegfront ígérkezik markánsnak.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika jelentése szerint csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Pénteken eleinte meleg, később markáns hidegfront vonul át az országon. Szombaton délutánra elhagyja az országot a hidegfront.

Csütörtökön enyhe, délelőtt és este esős időnk lesz, csak rövid időre, főként délnyugaton bukkan elő a nap. Bár az átlagnál jóval magasabb lesz a hőmérséklet, az ország legnagyobb részén a szürkeség és a szél miatt hűvösebbet érzünk. A délelőtti esőre is érdeme felkészülni. Sajnos a kórokozók, így a vírusok terjedésének is kedvez a tavaszi időjárás, a szél és az erős légköri átkeveredés miatt a szennyező anyagok mellett a kórokozók légköri koncentrációja is igen alacsony lesz. A tiszta levegőn érdemes egy jót sétálni különösen az ünnepi étkezés után. A nem túl szép időjárás, szürke tájak és a korai sötétedés főként az egyedül élőknél okozhat melankóliát, levertséget. Ennek a leghatásosabb ellenszere az idős, magányos rokonok, ismerősök meglátogatása, de akár egy hosszabb telefonhívás is "csodákra" képes. Az enyhülés hatására a szervezet energiaszükséglete csökkent, így már ez sem indokolná mennyiségi étkezést, most is fontos a mértékletesség.

Pénteken a hidegfront érkezése előtt a déli megyékben rekord közeli melegre készülhetünk, amely bágyadtságot, tompaságot eredményezhet. A szélérzékenyek számára nem ez lesz a legjobb nap, gyakran fordul elő viharos széllökés. A délutáni hidegfront igen erősnek ígérkezik.

Szombaton hidegebb, szárazabb levegő érkezik hazánkba. Főként délután süt ki néhány órára a nap. A közérzet számára igen kedvező ez az időjárás, csupán az erős, eleinte néhol viharos szél okozhat kellemetlenségeket. Általában javulnak a reflexek, és a fronthatás is délutánra megszűnik.