Orvosmeteorológia - mozgalmas, lüktető időjárás

Vágólapra másolva!
Rendkívül változékonyan alakul a következő napok időjárása, miközben a nappali hőmérséklet fokozatosan emelkedik. Szinte félnaponta változik a fronthatás, a felhőzet és a csapadékviszony. A frontokra érzékenyek is megszokják a ritmust, a tünetek csökkennek.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika jelentése szerint szerdán délelőtt meleg, később hidegfronti hatás érvényesül. Csütörtökön délelőtt még tart a hidegfronti hatás, míg pénteken újabb melegfront érkezik.

Szerdán eleinte borult lesz az ég, a front felhőzetéből sokfelé alakul ki eső, ónos eső, északon helyenként kiadós havazás. Az esős tájakon a magas páratartalom fokozza a nyirkosság-érzetet, a ténylegesnél hidegebbet érzünk. Délután mindenütt szárazabbá válik a levegő. Este gyors hőmérséklet-csökkenés várható, amely kissé megterhelő lehet. Átlagos téli hidegnek megfelelően öltözzünk, de különösen a lábbeli megválasztásánál tegyünk hangsúlyt a vízállóságra. A rétegesség fontos, erősen fűtött helyiségekben, irodákban pedig lehetőség szerint öltözzünk át - különösen váltócipőről érdemes gondoskodni.

A közlekedésben fokozott óvatosságra kell törekedni. Különösen északon lesznek csúszósak, néhol havasak, hókásásak az utak. Szintén északon fordulhat elő intenzív havazás, amely jelentősen rontja a látási viszonyokat. A sózás miatt folyamatosan szükségünk van a fagyálló ablaktörlő folyadékra, indulás előtt érdemes teletölteni a tartályt.

Csütörtökön rövidebb-hosszabb időre kisüt a nap, a levegő páratartalma dél körül kellemesen alacsony lesz. Ilyenkor érdemes sétálni a szabadban, a gyors időjárás-változások miatt a légszennyezettség minimális, még a belvárosok levegője is tiszta. Az enyhébb időben a szervezet zsír- és energiaszükséglete jelentősen csökken. Az étrend legyen mértékletes, változatos és vitamindús.

Pénteken újabb erős melegfront érkezik. A már napok óta tartó változékonyság ütemét a frontra érzékenyek szervezete felvette, így a frontális tünetek is enyhébben jelentkeznek, esetleg elmaradnak. Az esős időszakokban ismét kellemetlenül nyirkossá válik a levegő, a magasabb hőmérséklet ellenére is hidegnek érezzünk.