Vágólapra másolva!
Műholdas és egyéb titkos berendezésekkel rögzített adatokkal segíti a klímakutatók munkáját az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, vagyis a CIA. A kiemelt célpont az Északi-sark. Az Obama-kormányzat csendben támogatta az együttműködés újraélesztését.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok vezető tudósai és kémei együttműködnek a klímaváltozás összetett folyamatainak feltérképezésében, egyebek között a felhők és gleccserek, a sivatagok és trópusi erdők tanulmányázásában - jelentette a keddi The New York Times. Az CIA igazgatója, Leon E. Panetta által erősen támogatott együttműködés nem új keletű, de a Bush-kormány évekkel ezelőtt leállította.

A tudósok és a hírszerzők a közös munka egyik első elemeként már tavaly elkezdték vizsgálni az Északi-sark jégtakarójáról felderítő műholdakkal készített nagy felbontású felvételeket. Az erőfeszítések célja az volt, hogy kiderítsék, mi tekinthető szokásos nyári olvadásnak, illetve a globális felmelegedés következményének.


Nem mindegy, ki azonosítja először az olvadással felszabaduló szállítási útvonalakat

Norbert Untersteiner, a Washingtoni Egyetem professzora - aki az együttműködés egyik irányítója - elmondta, hogy a felvételek rendkívül hasznosak. Elképzelhető, hogy segítségükkel valamikor előrejelzéseket lehet majd készíteni a jéghelyzet alakulásáról, ami gazdaságilag és logisztikailag is fontos. Az Északi-sarki olvadással ugyanis új tengeri szállítási útvonalak és halászövezetek nyílnak meg, ezenkívül előrelépést lehet elérni a több száz milliárd dolláros kincset rejtő tengeri olaj- és gázmezők felkutatásában.

A CIA közölte, hogy a tudományos célú együttműködés nem különösebben befolyásolja a hagyományos hírszerzést. A tudósok munkáját már korábban rögzített vagy olyan felvételekkel segítik, amelyek akkor készülhetnek, amikor a titkos műholdaknak nincs feladatuk vagy lakatlan térségek felett haladnak át.

Forrás: AFP

A tengeri szállítók álma, a környezetvédők álma: először 2007-ben vált teljesen jégpáncél-mentessé az Északnyugati átjáró (narancs vonal), amely jelentősen lerövidíti a víziutat Európa és Ázsia között. Az Északkeleti átjáró (kék vonal) is csak részben volt jeges. A felvételt az Európai Űrügynökség Envisat műholdjának képeiből állították össze


Az együttműködés - amelyben mintegy 60 tudós, ipari és államigazgatási szakértő vesz részt - jórészt titkos keretek között zajlik, az Egyesült Államok ugyanis nem akarja felfedni valós vagy lehetséges ellenségei előtt, hogy milyen kémműholdakkal és egyéb megfigyelő képességekkel rendelkezik.

A programban résztvevők mindenike nemzetbiztonsági átvilágításon esett át. A projekt tanácsadója az amerikai tudományos akadémia (NAS), amelynek elnöke, Ralph J. Cicerone maga is a hatvanfős csoport tagja. Dr. Cicerone szerint a CIA-felvételek felhasználásával más úton-módon megszerezhetetlen adatokhoz juttatja hozzá a kutatókat, méghozzá olyan gyakorisággal, amelynek révén fel lehet tárni a klíma- és környezetváltozás dinamikáját, legelső sorban az egyik leginkább érintett területen, az Északi-sarkon.


A CIA nemzetbiztonsági fenyegetést lát a klímaváltozásban

A közös programmal gyakorlatilag egy 1992 és 2001 között már létezett tudományos tanácsadó testület munkáját folytatják. A Medea nevű bizottság feladata az volt, hogy a hírszerzés archív adatai, felvételei alapján próbáljon tudományosan helytálló magyarázatokat találni egyes környezetváltozással kapcsolatos jelenségekre. A New York Times szerint nem világos, miért szűnt meg a Medea a Bush-adminisztráció hivatalba lépésének mindjárt az elején, ám szempontnak számít, hogy George W. Bush közismerten ellenzett számos környezetvédelmi kezdeményezést.

Az Obama-kormányzat 2009 folyamán a nyilvánosság előtt nem sokat tett a CIA-adatok környezetvédelmi célú felhasználásáért, azonban a színfalak mögött határozottan támogattta a kezdeményezést. Novemberben a programban részt vevő tudósok Leon E. Panetta CIA-igazgatóval is találkoztak. Az ügynökség nem egészen önzetlenül ajánlotta fel együttműködését: az igazgató szerint kulcsfontosságú feladat felderíteni, mennyiben veszélyeztetik a nemzetbiztonságot olyan, klímaváltozással kapcsolatos jelenségek, mint az elsivatagodás, az emelkedő tengerszint vagy a megnövekvő migráció.