Kisebb lenne a felmelegedés, ha vegák lennének a földlakók

Vágólapra másolva!
A húsfogyasztás, pontosabban az állattartás jelentősen befolyásolja a klímaváltozást, ám nem tudni, pontosan, milyen mértékben. Épp erre kíváncsi az Állategészségügyi Világszervezet.
Vágólapra másolva!

Tudományos jelentést készít a húsfogyasztás klímaváltozásban játszott szerepéről az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) - jelentette be a szervezet főigazgatója Párizsban. Bernard Vallat közlése szerint a független szakértők által kidolgozott jelentés nyárra készülhet el. A 175 országot tömörítő világszervezet 85 éves történetében ez az első eset, hogy környezetvédelmi témában készít tanulmányt.

Az utóbbi időben egyre nő az érdeklődés a húsfogyasztás globális felmelegedésben játszott szerepe iránt. Az kétségtelen, hogy a haszonállatok az emésztéskor kibocsátott metán révén közvetlenül fokozzák a klímaváltozás hatásait, ugyanis a metán 21-szer erősebben üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.

A globális felmelegedést okozó gázmennyiség mintegy 20 százalékát a tehenek termelik. Egészen pontosan arról a körülbelül 500 milliárd liter metánról van szó, amelyet a nagyjából egymilliárdos tehénállomány termel nap mint nap. Ez a mennyiség több, mint amennyit az összes gépkocsi, kamion, repülőgép és hajó termel naponta.


A vegetáriánusoknak kisebb a szén-dioxid-lábnyomuk

A húsfogyasztás közvetett módon is fokozza a felmelegedést: gondoljunk az erdőirtásokra legelők kialakítása miatt, az állattartáshoz és a húsfeldolgozáshoz szükséges eszközök legyártására, a tápanyagok elkészítésére, szállítására és általában az állattartás energiafelhasználására. A kérdés csak az, hogy a húsevés milyen mértékben befolyásolja a globális felmelegedést.

Forrás: AFP

"A hús és a hal az első számú klímagyilkos" - vegetáriánus tüntetők a berlini Reichstag előtt december 15-én, a koppenhágai klímakonferencia alatt


A jelentés elkészítését az OIE tagállamai "rendkívül nyomatékosan kérték" - fogalmazott Vallat, aki hozzátette: nem kívánnak rivalizálni az ENSZ fő klímaváltozási testületével, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testülettel (IPCC).

A Föld növekvő népessége és a fejlődő országok bővülő húsigénye miatt az állati fehérjék iránti kereslet egyes becslések szerint akár 50 százalékkal is nőhet 2020-ig. "Bármi történik is, több állatra lesz szükségünk, hogy etessük a bolygót" - hangsúlyozta Vallat.

Eközben többen úgy vélik, hogy a húsfogyasztás beszüntetése vagy legalábbis visszafogása jelentős egyéni hozzájárulás a klímaváltozás elleni küzdelemhez. Sok híresség, többek között Paul McCartney is síkra szállt emellett. Egy 2007-es japán tanulmány szerint egy kilogramm marhahús elfogyasztása több üvegházgáz-kibocsátásért felelős, mintha három órán át vezetnénk, és közben égve hagynánk minden otthoni villanyt.