Január végére derül ki, volt-e tétje a klímacsúcsnak

Vágólapra másolva!
Valószínűleg még éveket kell várni egy nemzetközi jogilag érvényes megállapodásra arról, hogy melyik ország kötelezően mennyivel csökkenti az üvegházgázok kibocsátását. A koppenhágai egyezség szerint január 31-ig kell bejelenteniük tényleges vállalásaikat a részt vevőknek.
Vágólapra másolva!

Január végén eldőlhet, hogy mennyire lesz komoly a decemberi klímacsúcson létrejött nemzetközi megegyezés, azonban egy jogi érvényű megállapodásra még valószínűleg éveket kell várni - mondta el Faragó Tibor, a koppenhágai klímacsúcs magyar tárgyalódelegációjának szakmai koordinátora egy rendezvényen szerdán.

A klímacsúcson részt vevő államoknak idén január 31-ig kell bejelenteniük tényleges vállalásaikat a káros anyag kibocsátás csökkentésére és annak finanszírozására, ám a rengeteg politikai és gazdasági ellentét miatt még évekig is eltarthat, mire a világ államai megegyeznek egy egységes egyezmény létrehozásáról a klímaváltozás mérséklése érdekében. Erről Faragó, a környezetvédelmi minisztérium (KvVM) környezet- és klímapolitikai szakállamtitkára a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért Közhasznú Egyesület által szervezett üzleti reggelin beszélt.


Megegyezés volt, kötelezettségvállalás nem

A koppenhágai klímacsúcs komoly eredményének számít Faragó szerint az államok azon megegyezése, hogy nem emelkedhet a Föld átlaghőmérséklete 2 Celsius foknál nagyobb mértékben az ipari forradalomhoz képest. Ennek ellenére számos tengerparti ország 1,5 Celsius fokos maximális növekedést szeretett volna elérni, azonban ehhez rendkívül nagy kibocsátás-csökkentésre volna szükség globális szinten. Jelenleg 0,7-0,8 Celsius fokkal magasabb a Föld átlaghőmérséklete az ipari forradalomhoz képest.

A Koppenhága után - tanulságok és várható trendek, vállalati klímastratégiák címmel megrendezett rendezvényen Takács János, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója bemutatta azt is, hogyan járulhatnak hozzá termékeikkel a vállalatok a klímaváltozás lassításához. Takács szerint kormányzati ösztönzőkkel a vásárlókat érdekeltebbé kellene tenni az energiatakarékosabb háztartási gépek vásárlásában, ezáltal a vállalatok is arra törekednének, hogy egyre zöldebb termékeket dobjanak piacra.

Elmondta: az Európai Unióban jelenleg 188 millió háztartási gép van, amelyek korszerűre cserélésével évente 20 millió tonna káros anyag kibocsátás-csökkenést lehetne elérni, ami az unió kiotói céljainak 6 százalékát teszi ki.