Kész a világrekorder zöld épület a kínai Napvárosban

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb napenergiával működő épületét avatták fel a világ legnagyobb levegőszennyezőjének tartott Kína Töcsou (Dézhou) nevű városában. Arrafelé a lakosság mintegy ötöde a napenergia-iparban dolgozik, és a legtöbben napkollektorral állítják elő a lakásuk melegvizét.
Vágólapra másolva!

Új ipari forradalom készül

Kína egyfelől vezeti a világ legádázabb légszennyezőinek listáját, másfelől viszont a megújuló energiaforrások kutatás-fejlesztésében is az élvonalban jár - ha nem világelső. Tény, hogy az ország egyelőre összes energiaszükségletének mintegy 70%-át fosszilis forrásokból, főleg szenet égető hőerőművekkel fedezi, ezzel párhuzamosan viszont a megújuló energia frontján is jelentős fejlesztéseket tudhat magáénak. Lassan, de biztosan a szél- és napenergia veszi át Kínában a legfontosabb energiaforrás szerepét.

A folyamatosan növekvő populáció egyre nagyobb nyomást gyakorol a kínai kormányra, hogy támogassa az alternatív energiamegoldások kutatását. Az, hogy az ország igen szegény természeti erőforrásokban, miközben energiaigénye folyamatosan nő, új, a tiszta energia terén zajló ipari forradalom lehetőségét tartogatja Kínában.

Ezt szimbolizálja az is, hogy mostantól itt található a világ eddigi legnagyobb méretű, napenergiával működtetett és innovatív zöld technológiákat hasznosító épülete is. Az irodaház Északnyugat-Kínában, Töcsou (Dézhou) városában, Sangtung (Shangdong) tartományban épült fel. Területe összesen 75 ezer négyzetméter.

Forrás: china.org.cn

Forrás: china.org.cn

Így néz ki a világ legnagyobb napenergiás épülete (forrás: china.org.cn)


Az épületben kiállítási központok, tudományos kutatóintézetek, konferencia- és oktatótermek, egy fenntartható elven működő hotel és egy szórakoztatópark is helyet kapott. Az irodaház a Nap és Hold Oltára nevet kapta, és szerkezetében megtalálhatók a napot, illetve a holdat jelentő kínai karakterek is. Belső terei fehérsége a tiszta energiát szimbolizálja, külsejét pedig egy 5 ezer négyzetméter alapterületű napelemsor borítja.


Úttörő technológiák a Nap és Hold Oltárában

A napelemeken kívül egyéb innovatív zöld technológiákat is beszereltek az épületegyüttesbe. A tartószerkezet mindössze 1%-ban tartalmaz acélt, rendkívül fejlett tető- és falszigetelése következtében pedig az épület 30 százalékkal kevesebb energiát emészt fel, mint amennyit a nemzeti energiatakarékossági szabvány előírna. Az épület összes energiaszükségletének mintegy 95 százalékát alternatív energiaforrásokból fedezik.

Az épület megálmodói úttörő módon hasznosítják a napenergiát és az energiatakarékos technológiákat, beleértve számos olyan újítást, amely óriási mértékben lendítheti előre a napenergia tömeges alkalmazását. A napelemes irodaházat az ISCI (International Solar Cities Initiative) soron következő, 4. kongresszusának fő helyszíneként mutatják majd be a világnak idén szeptemberben. A konferencia szervezői szerint pusztán azzal, hogy ezt az épületet választották helyszínül, az esemény teljes energiafogyasztásának 82%-át spórolják majd meg.


Napvárosban minden ötödik ember a napenergia-iparban dolgozik

Nem véletlen, hogy a napenergia felhasználhatóságát kutató szakemberek nemzetközi szervezete, az ISCI ezt a várost választotta nemzetközi találkozójának helyszínéül (az intézményt 2003-ban alakították meg). Töcsout nyugodtan el lehet nevezni napvárosnak, hiszen az itt élő öt és fél millió ember közül a legtöbben a napenergiával működő meleg vizes rendszert választották otthonaikhoz, továbbá a város majdnem minden háztetőjén található napelem.

A fogyasztók számára ez persze nem csak környezettudatos, sokkal inkább gazdasági döntés. A napkollektorokkal fűtött meleg vizes rendszer alapmodellje mindössze nagyjából 1500 jüanba, azaz valamivel több, mint 42 ezer forintba kerül, és legkésőbb öt és fél éven belül megtérül az ára.

A városban egyébként is rendkívüli módon elterjedt a napenergia-hasznosítás: az utcák éjszakai megvilágításától kezdve a turistáknak szánt városnéző járgányokig szinte mindent napenergiával működtetnek. A Greenpeace statisztikái szerint 2007-ben mintegy 800 ezer töcsoui lakos dolgozott a napelemiparban, számításaik szerint ez a szám 2020-ra valószínűleg már majdnem kétszeresére, nagyjából másfél millió főre emelkedik.