Vágólapra másolva!
Egyre-másra építették a jellegzetes, sátortetős családi házakat a múlt század hatvanas éveitől Magyarországon. Egy ilyen épület hőszigetelése legalább 900 ezer forintba kerülne. Mivel a gázszámla harmadával csökken, az elért megtakarítás a mai gázárak mellett 10-12 év alatt térülne meg.
Vágólapra másolva!

Mintegy 900 ezer forintba kerülne az országban sorra épített sátortetős házak hőszigetelése, és a harmadával csökkenő gázszámlából elért megtakarítás a mai gázárak mellett 10-12 év alatti megtérülést hozna. Ez a Masterplast építőanyag-nagykereskedő cég számítása, melyet Csokló Gábor műszaki igazgató készített.

A kalkuláció szerint a falakat és a födémet együtt 900 ezer forintból lehetne hőszigetelni. A régi B 30-as téglából épített falakra 12 centiméter vastag expandált polisztirolhab hőszigetelést javasol a Masterplast. Ezt a téglafajta ugyanis nem teljesíti a jelenlegi hőszigetelési követelményeket.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Az ablakcsere hőszigetelő változatokra már önmagában szinte egymillió forint


A korabeli betongerendás födémekre 20 centiméter vastag üveg- vagy salakgyapot a megfelelő hőszigetelő anyag. Ez együtt már mintegy harmadával csökkentené a fűtési költségeket. A jelenlegi köbméterenkénti 130 forintos gázárnál az éves fűtési díj 200 ezer forintra tehető, ebből kell számítani a megtakarítást, amelyből tíz-tizenkét éves megtérülés jön ki. Ha az ablakot is kicserélnek a házon - ez újabb 900 ezer forintos tétel - akkor a fűtési megtakarítás már 50 százalékos.

A műszaki igazgató azonban a fűtési rendszer cseréjét is javasolja, a szintén energiatakarékos kondenzációs gázkazánra váltva a meglévőt, és jónak látja egy vákuumcsöves napkollektor feltételét a tetőre. Így viszont a teljes felújítás már eléri a 3,2 millió forintot, amelyhez a jelenlegi szabályok szerint az állami támogatás 540 ezer forint; vagyis a beruházás mindössze 17 százalékát lehet támogatásból fedezni.