Cáfolják a kutatók a Sunday Times klímabaki-vádjait

Vágólapra másolva!
Alaptalannak és félrevezetőnek tartja azt a brit lapbeszámolót az ENSZ klímatestülete, amely kétségbe vonta: vannak bizonyítékok arra, hogy összefüggés van a globális felmelegedés és a súlyosbodó természeti katasztrófák között.
Vágólapra másolva!

Arról számolt be a vezető brit vasárnapi lap, a The Sunday Times legutóbbi száma, hogy kétségbe vonták az ENSZ-testület korábbi jelentésének azon szakaszát, melyben a szakértők azt sugallták: a természeti katasztrófák - beleértve a hurrikánokat és áradásokat - mind számukat, mind pedig erősségüket tekintve fokozódtak.


Minden trendet gondosan értékeltek, állítják az IPCC kutatói

A szóban forgó tanulmányt más beszámolókkal összhangban kezelték, melyek bizonyítékok széles körét tárták fel, továbbá a bizottság kellően mérlegelte következtetéseit - közölte most válaszul az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC).

A hangvétel nem elfogult, a szóban forgó rész pedig több fontos állítást tartalmaz - hangsúlyozta az IPCC, amely azt is kiemelte, hogy jelentéseikben számos következtetést vontak le az éghajlatváltozásnak az extrém időjárási jelenségek és katasztrófák terén játszott szerepéről, és ezek a múltbéli változások, illetve a jövőre vonatkozó trendek előrejelzésének "gondos" értékelésén alapultak.

A The Sunday Times úgy értesült, hogy az IPCC annak ellenére szerepeltette a tanulmányban az akkor még publikálatlan eredményeket, hogy azt legalább két tudományos bíráló kétségbe vonta. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete szerint viszont a brit hetilap cikke félrevezető és alaptalan cikkel támadta a módot, ahogy az IPCC negyedik értékelésében foglalkozott a természeti katasztrófákból eredő gazdasági veszteségek aggasztó trendjével.

Az IPCC egyébként a múlt héten ismerte el, hogy hibákat követett el a Himalája gleccsereinek olvadásáról szóló előrejelzésben mérföldkőnek tekintett 2007-es jelentésében.