Orvosmeteorológia - csökkenő légszennyezettség

Vágólapra másolva!
Pénteken és szombaton kettős fronthatás terheli szervezeted, vasárnap pedig gyenge hidegfronti hatásra kell készülni. A következő napokban folyamatosan csökken a légszennyezettség, hétvégén már bátran tervezhetünk szabadtéri programokat. Hétfőn fellélegezhetnek a frontra érzékenyek, nem várható fronthatás.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika jelentése szerint szombaton kettős, vasárnap pedig gyenge hidegfront hatásra kell készülni.

Szombaton is kettős fronthatásra kell készülni. A szeles, csapadékos időnek köszönhetően folyamatosan csökken a légszennyezettség, és a hétvégén már bátran kimehetünk a szabadba is. A műjégpályák mellett természetes állóvizeinket is vastag jégtakaró borítja, így a Balatonon és a Velencei-tavon is vannak már sportolásra kijelölt helyek. Siófoknál az önkormányzat ingyenes korcsolyapályát jelölt ki, és a hétvégén, Balatonföldváron is lehet csúszkálni. A Velencei-tavon Agárdnál lehet rámerészkedni a jégre. Természetes vizeinken csak a kijelölt területeken menjél a jégre, máshol ugyanis nem ellenőrzöttek a körülmények, veszélyes lehet a jégen tartózkodni.

Vasárnap gyenge hidegfront érkezik. A nyugati megyékben lesznek napos időszakok is, így érdemes lehet szabadtéri programot tervezni erre a napra. Akár kisebb sétára, kirándulásra indulsz, öltözz föl rétegesen és vastagon, sapkát, sálat és kesztyűt is vigyél magaddal. Az autósok legyenek óvatosak, mert többfelé lefagyott, csúszós útszakaszok nehezítik a közlekedést.

Jéghideg reggelre ébredünk a hét első napján. Hétfőn a kora reggeli órákban helyenként -15 fokig hűl a levegő. Napközben is marad a hideg idő, a maxium hőmérséklet -6, -1 fok között alakul. A hideg idő megterheli szervezeted, fontos, hogy egyél sok zöldséget, gyümölcsöt. A hideg ellen igyál forró teát, amely amellett, hogy kellemesen felmelegít jótékony hatással is bír. A kedvező hatások a tea alkotóelemeinek köszönhetők. Legfontosabbak a polifenolok és a flavonoid származékok. Az előbbi baktérium- és vírusölő hatású, illetve gátolja a koleszterin felszívódását, ezáltal akadályozza az érelmeszesedés és más szív- érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A flavonoid vegyületek antioxidáns hatású anyagok, így megkötik a szervezetünkben felhalmozódott szabad gyököket. Ezek a pozitív hatások csak akkor érvényesülnek, ha nem tömjük tele cukorral és mézzel a teánkat.